Moody’s povećao rejting Zagrebačkom holdingu

Autor: Ana Blašković , 16. svibanj 2017. u 16:56
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Benefiti tu ne staju jer se institucionalna i financijska isprepletenost proteže na subvencije ili regulirane cijene u većini poslova.

Agencija Moody’s povećala je rejting Zagrebačkog holdinga na Ba2 s prethodne ocjene  Ba3, uz stabilnu prognozu. Premda su se iz Holdinga pohvalili da je to  “jasna  potvrda  da  je  rejting  agencija  prepoznala  napore Uprave i rezultate  u  financijskom  i operativnom restrukturiranju”, iz Moody’sa su pojasnili  da  se  naprosto  radi o usklađivanju s rejtingom Grada Zagreba, koji  je  100-postotni  vlasnik  Holdinga. 

Naglašavaju  da  podrška  Grada Holdingu  sve  jača  što  je  bilo  vidljivo pružanjem garancije za izdanje obveznica 2016.

Benefiti tu ne staju jer se institucionalna i financijska isprepletenost proteže  na  subvencije  ili  regulirane  cijene u većini poslova. Agencija napominje  da  rejting  odražava  čvrst nadzor Grada nad poslovanjem, kao i monopol  Holdinga  u komunalnim uslugama zbog čega im je Moody’s i formalno izjednačio   rangiranje.   Inače,  Moody’s  ponavlja  da  rejting  podržava stabiliziranje   financija,   bolju   ročnost  duga  i  likvidne  pozicije.

Zaduženost  (mjerena  omjerom  duga  i  operativnog  prihoda) ostaje visoka unatoč  smanjenju  na 109 posto u 2016., a očekuje njezin daljnji pad ispod 100  posto  do  2019.  godine.  Inače,  ocjena Ba2 odražava neinvesticijski špekulativni rejting, isti koji Hrvatska nosi od ožujka prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close