Mlinar najveći tržišni igrač, zahuktava se Pan-Pek

U 2016. je branša uprihodila 4,2 milijarde kuna, 5 posto više nego 2015./Davor Javorović/PIXSELL U 2016. je branša uprihodila 4,2 milijarde kuna, 5 posto više nego 2015./Davor Javorović/PIXSELL

Ulaskom poljskog kapitala dinamizacija domaćeg pekarsko-mlinarskog sektora.

Mlinarsko-pekarska industrija došla je u fokus javnosti prije 10-ak dana kad je objavljeno da je poljski private equity fond Enterprise Fund VII sklopio ugovor o stjecanju 65 posto udjela u hrvatskoj tvrtki Pan-Pek, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

Uz nejasnu situaciju s Agrokorom koji u svojem sustavu ima značajan udio pekarstva, i sada dolazak stranog igrača, zasigurno će u narednom razdoblju doći do preslagivanja tržišta. Tim povodom je i Financijska agencija (Fina) napravila analizu trenutačnog stanja pekarske industrije u Hrvatskoj, koje je krajem 2016. imalo 850 poduzetnika s ukupno 15.874 zaposlenih. U odnosu na godinu prije, došlo je do rasta zaposlenih od 7,7 posto.

Promatrano na razini županija, najviše poduzetnika u pekarskoj industriji je u Gradu Zagrebu, njih 160, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 113 i Primorsko-goranska sa 68. Najmanje pekara ima u Ličko-senjskoj županiji, njih svega 10. Ukupan prihod pekara u 2016. bio je 4,2 milijarde kuna, što je bilo povećanje za pet posto. U promatranom razdoblju poduzetnici u pekarskoj industriji iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 155,4 milijuna kuna, što je za 14,3 posto više.

Najveći poduzetnik u djelatnosti proizvodnje kruha, peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, po ostvarenom ukupnom prihodu, ostvarenoj dobiti razdoblja i broju zaposlenih, je Mlinar s 529 milijuna kuna prihoda ili 12,6 posto ukupnog udjela. Pan-Pek je drugi po prihodu i dobiti razdoblja, a na trećem je mjestu po broju radnika, njih 585, iza Zagrebačke pekarne Klare sa 750 zaposlenih. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve