Mlinar najveći tržišni igrač, zahuktava se Pan-Pek

Autor: Darko Bičak , 09. travanj 2018. u 07:30
U 2016. je branša uprihodila 4,2 milijarde kuna, 5 posto više nego 2015./Davor Javorović/PIXSELL

Ulaskom poljskog kapitala dinamizacija domaćeg pekarsko-mlinarskog sektora.

Mlinarsko-pekarska industrija došla je u fokus javnosti prije 10-ak dana kad je objavljeno da je poljski private equity fond Enterprise Fund VII sklopio ugovor o stjecanju 65 posto udjela u hrvatskoj tvrtki Pan-Pek, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

Uz nejasnu situaciju s Agrokorom koji u svojem sustavu ima značajan udio pekarstva, i sada dolazak stranog igrača, zasigurno će u narednom razdoblju doći do preslagivanja tržišta. Tim povodom je i Financijska agencija (Fina) napravila analizu trenutačnog stanja pekarske industrije u Hrvatskoj, koje je krajem 2016. imalo 850 poduzetnika s ukupno 15.874 zaposlenih. U odnosu na godinu prije, došlo je do rasta zaposlenih od 7,7 posto.

Promatrano na razini županija, najviše poduzetnika u pekarskoj industriji je u Gradu Zagrebu, njih 160, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 113 i Primorsko-goranska sa 68. Najmanje pekara ima u Ličko-senjskoj županiji, njih svega 10. Ukupan prihod pekara u 2016. bio je 4,2 milijarde kuna, što je bilo povećanje za pet posto. U promatranom razdoblju poduzetnici u pekarskoj industriji iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 155,4 milijuna kuna, što je za 14,3 posto više.

Najveći poduzetnik u djelatnosti proizvodnje kruha, peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, po ostvarenom ukupnom prihodu, ostvarenoj dobiti razdoblja i broju zaposlenih, je Mlinar s 529 milijuna kuna prihoda ili 12,6 posto ukupnog udjela. Pan-Pek je drugi po prihodu i dobiti razdoblja, a na trećem je mjestu po broju radnika, njih 585, iza Zagrebačke pekarne Klare sa 750 zaposlenih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close