Ministar propisao najniži iznos dnevnice u poljoprivredi

Autor: Marija Brnić , 29. prosinac 2015. u 08:38
Na minimalac u agraru ne uplaćuju se doprinosi/ Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ministar rada propisao uvjete za iduću godinu, blag rast naspram prijašnjih.

Za iduću godinu ministar rada i mirovinskog sustava u odlasku Mirando Mrsić propisao je da najniži dnevni iznos plaće sezonskog radnika u poljoprivredi može iznositi 72,95 kuna.

Usporedi li se s prethodnim godinama, to je blagi rast minimalne dnevnice za privremeni i povremeni rad u poljoprivredi. Primjerice, za ovu godinu najniža dnevnica utvrđena je na 72,1 kuna, u 2014. dnevnica je bila postavljena na najmanje 72,08 kuna, a u 2013. na 71,4 kuna. Taj iznos najmanja je svota koju poslodavac treba "na ruke" isplatiti radniku, dok porez i prirez na tu svotu treba obračunati tako da neto svotu preračuna u bruto svotu putem koeficijenta, a u ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi treba upisati tako utvrđenu bruto svotu dnevne plaće.

Na minimalni iznos plaće sezonaca u poljoprivredi ne obračunavaju se i ne uplaćuju doprinosi za obveza osiguranja po stopama prema posebnom propisu, budući da su ona unaprijed uplaćena kupnjom vrijednosnog kupona. Lani je, prema objavljenim podacima iz Ministarstva rada, bilo prodano 507,5 tisuća vrijednosnih kupona za sezonski rad u poljoprivredi za 2702 poslodavca, a s tog osnova država je uprihodila više od 10 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close