Milijun eura za mikro kredite poduzetnicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2013. u 12:27
Ilustracija

Erste & Steiermaerkische Banka nastavlja s provedbom projekta potpore poduzetnicima.

Erste & Steiermaerkische Banka nastavlja s provedbom projekta potpore poduzetnicima koji se ne uklapaju u standardne modele bankarskog kreditiranja, za što je ove godine namijenjeno milijun eura, a mikrokrediti će se odobravati poduzetnicima na području Slavonije te šireg riječkog i bjelovarskog područja, odnosno u devet županija, izvijestili su danas iz te banke.

Projekt mikrofinanciranja, edukacije i mentoriranja poduzetnika Erste banka provodi treću godinu zaredom, a do sada je na taj način podržano 37 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti nešto veće od 350 tisuća eura.

Od tog se broja, 20 projekata odnosilo na samozapošljavanje, odnosno potpuno nove projekte koje su pokrenuli poduzetnici početnici, a najzastupljenije djelatnosti su prerađivačka industrija, uslužne djelatnosti, proizvodnja i poljoprivreda.

Ukupan volumen kredita namijenjen ovom projektu u 2013. je milijun eura, a sredstva će biti dostupna onima koji tek kreću u poduzetništvo i imaju kvalitetnu ideju koju će tijekom procesa edukacije dodatno razraditi i konkretizirati. Krediti su namijenjeni i postojećim poduzetnicima, koji posluju do dvije godine, te su im potrebna dodatna sredstva za unaprjeđenje postojećih projekata.

Krediti će biti odobravani do protuvrijednosti 10 tisuća eura za samozapošljavanje te do 15 tisuća eura za postojeće poduzetnike. Rok povrata je do pet godina uz mogućnost počeka otplate do 12 mjeseci, a kamatna stopa iznosit će tromjesečni EURIBOR plus pet posto.

Ovisno o kvaliteti poduzetničke ideje i traženom iznosu, instrumenti osiguranja kredita obuhvaćat će primjerice mjenice, zadužnice, jamstva, depozite i police životnog osiguranja, navode iz Erste banke.

Za sudjelovanje u projektu i kreditiranje poduzetnici se mogu prijaviti do 31. svibnja ove godine. Nakon selekcije prijava poduzetnici će moći proći besplatnu edukaciju i potom podnijeti zahtjev za kredit, a Erste banka im osigurava i mentoriranje projekata tijekom dvije godine.

Projekt financira Erste banke, a realizira se u suradnji s lokalnim partnerima i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te uz potporu državne uprave i samouprave te Good.bee Holdinga, članice međunarodne Erste grupe za pružanje financijskih usluga onima kojima standardno financiranje nije dostupno.

Komentirajte prvi

New Report

Close