Milanović: Adris prevažan i preuspješan, bit će spriječena svaka nezakonitost

Autor: Poslovni.hr/H , 20. listopad 2015. u 15:09
Foto: Patrik Macek / Pixsell

“Što se tiče neprijateljskog preuzimanja, tu postoje regulatorni mehanizmi, agencije…

Premijer Zoran Milanović u utorak je u Rijeci kazao da je Adris prevažna i preuspješna tvrtka te da u slučaju mogućeg neprijateljskog preuzimanja te grupe postoje regulatorni mehanizmi i da će biti spriječena svaka nezakonitost.

 Na upit novinara što misli o preuzimanju Adrisa, moguće i neprijateljskom, premijer Milanović odgovorio je da Vlada nema ingerencija nad tom kompanijom, no da je to "prevažna i preuspješna tvrtka koja se dobro transformirala, iz duhanskog biznisa prebacila u visokoprofitni turizam, marikulturu".

"Što se tiče neprijateljskog preuzimanja, tu postoje regulatorni mehanizmi, agencije koje se time bave i pravna država i siguran sam da ćemo spriječiti svaku nezakonitost", naglasio je Milanović.
 

Pozivajući se na izvor blizak dioničarima Adrisa, Novi list u utorak je objavio da je češko-slovački investicijski fond J&T zainteresiran za otkup dionica suvlasnika te grupe te za preuzimanje upravljačkih prava. Danas bi, piše dalje taj list, u Rovinju predstavnici fonda trebali razgovarati s nekoliko dioničara Adrisa, dok je Plinio Cuccurin, nekadašnji član Uprave, navodno već sklopio s J&T fondom opcijski ugovor.

Prema pisanju Novog lista, na pregovore o prodaji pozvani su i mali dioničari kako bi se ostvario cilj – kontrola nad najmanje 25 posto dionica Adrisa. Novi list piše i kako se u krugovima Adrisovih dioničara tvrdi da se radi o pritisku na njih da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka 'puna' novca, jer je na račune pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje TDR-a British American Tobacco-u  (BAT).
 

"Nismo u mogućnosti komentirati medijske natpise o preuzimanju Adrisa. Možemo potvrditi jedino to da su se predstavnici fonda J&T, u sklopu već dogovorenog posjeta Rovinju, obratili Anti Vlahoviću, kao značajnijem dioničaru, i predložili sastanak.  Vlahović je, kao predsjednik Uprave, odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za naš poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe", odgovorili su iz Adrisa na Hinin upit.

Iz J&T-a su preko PR agencije IM&C kratko odgovorili da "su s Adris grupom ostvareni tek preliminarni kontakti" te kako će "o svim detaljima potencijalno moguće suradnje" informirati kad se za to stvore potrebni uvjeti.
 

Komentari (40)
Pogledajte sve








A dobro što ste svi navalili.
Prošli put kad se država uključila kod Đure, Petrokemije, Končara niste se baš bunili, što se našom lovom pokrivaju gubici.

Samo ću podsjetiti da su se kod neprijateljskog preuzimanja INE od strane MOL-a uključili hrvatski mirovinski fondovi.

A kamo je ono cijena otišla?[emo_namigusa]

Ne vidim ekonomsku računicu imaoca dionica da nema više zainteresiranih za navedenu dionicu.

Čak mislim da mirovinski fondovi bi mogli dobro proći u zaustavljanju neprijateljskog preuzimanja.

A tko ne želi prodati po većoj cijeni na burzi, neka odmah proda neprijatelju za 500 kunića.[emo_smijesak]


miješate kruške i jabuke (Inu i Adris)
[/quote]

Objasnite.

U INI Mađari imaju sva prava upravljanja s 44% dionica (do kojih baš i nisu došli po zakonu,a ni po ugovorima), a ovdje imamo dioničara s cca 25 % dionica koji bi htio isto takva prava kao Mađari u INI.

Sada mi objasnite tko je kruška, a tko je jabuka.
[/quote]
kruška je Zoran, a vi ste jabuka, što ima Vlada sa odnosima u privatnoj tvrtci, jedino ako se boji da netko drugi ne vidi dokumentaciju o kupnji CO, mislim da ni taj Plinio nije bez municije krenuo u rat, još ako mu se pridruži Slavko(bez Mirka) koji je vrlo ljut na Zokija i brata mu Krešu također, moglo bi tu svašta isplivati na površinu partijske transakcije, vi znate što dobro pliva na površini ili i to trebam ovdje javno objašnjavati
[/quote]

Vidite tu se Vi i ja razlikujemo.

Meni su sve firme privatne i kao takve bi se trebale voditi.

Ali ne vidim problem da se država negdje pojavi i kao kupac dionica ( a ne samo prodavač) ako se zaključi da bi time povećala svoje prihode, odnosno da je dobra investicija.

A vi ste od običnog tržišta gdje svatko može kupiti dionice ( pa i premijer, naravno svojim novcima) prešli u domenu teorija zavjera.

Ja sam mislio da je Adris dao najpovoljniju cijenu za kontrolni paket CO.

Vi smatrate da je netko dao višu ponudu?
Moram priznati da to nisam baš pozorno pratio.
[/quote]

Adris je sigurno dao najpovoljniju ponudu za CO ostalo su sve političke gluposti koje stvarno nemaju nikakvog smisla.
[/quote]
najpovoljnija ponuda i trenutak prodaje od 1864 nemaju baš nikakve veze, baš se mile komunista našao da proda, pa nije mu to stipe osnovao i razvijao sve ove godine
[/quote]

Meni je svaka privatizacija dobra jer bi drugačije ubrzo dokapitalizirali ili s našim porezima ili s našim mirovinama tu CO kao što je sad slučaj s HPB-om.

A sad u natječaju s Adrisom je bio PZU koji je mogao ponuditi koliko god je love htio, ako je mislio da CO toliko vrijedi. Mogao je kupiti i SDP i HDZ pa da se nitko ne buni. Ali nisu. Jer CO ne vrijedi toliko. Ovo što je Adris platio je po svemu čak i više od same vrijednosti CO.

Ovo nema veze s ovim glupostima koje Milanović priča, a niti s unutrašnjim borbama u Adrisu, ali stalno laprdanje o tome kako je CO prodan za kikiriki i slično je stvarno već naporno slušati.

Cim se Zoka ukljucio u igru… bjezi iz ovoga.


Svaka nezakonitost? Ideš, znači bit će spriječena i fiktivna kriminalna korporativna uprava koja se predstavlja kao država, a zapravo je cionistička organizacija koja reketari stanovništvo?

Za sve su krivi Zidovi a ne tvoja lijenost i manjak umnog agiliteta.

@hasenfefer

Što se Vi niste javili ako je cijena bila tako niska?
[/quote]
nisam ja prije rata bio cvjećar, niti vozač, niti vozio stojadina, niti živio u stanu, to su vam bili Ivice, Nadani, Miroslavi,Luke…………….

New Report

Close