Medicinskim sestrama omogućeno priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2018. u 14:49
Foto: Thinkstock

Dugo vremena se Ministarstvo zdravstva nije očitovalo o toj temi, no napori Hrvatske komore medicinskih sestara oko usuglašavanja i priznavanja cjenika napokon su urodili plodom i cjenik je odobren”, ističe predsjednica Komore Slava Šepec u priopćenju.

Hrvatska komora medicinskih sestara izrazila je u petak zadovoljstvo odlukom Ministarstva zdravstva o odobravanju cjenika usluga za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, čime je napokon riješen višegodišnji problem zbog kojeg medicinske sestre koje su završile srednju školu u nekoj od zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora nisu mogle u Hrvatskoj provesti propisani postupak i dobiti odobrenje za samostalni rad.

"Iznimno smo zadovoljni konačnim rješavanjem tog problema. Dugo vremena se Ministarstvo zdravstva nije očitovalo o toj temi, no napori Hrvatske komore medicinskih sestara oko usuglašavanja i priznavanja cjenika napokon su urodili plodom i cjenik je odobren", ističe predsjednica Komore Slava Šepec u priopćenju.

Time je otvoren put za daljnje obrazovanje i rad 43 medicinske sestre/medicinska tehničara srednjoškolskog četverogodišnjeg obrazovanja koje su do sada aplicirale za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija ali zbog nepriznavanja cjenika nisu mogle završiti postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, ishoditi odobrenje i zaposliti se.

U priopćenju se podsjeća da je Komora zatražila suglasnost Ministarstva zdravstva na prijedlog cjenika nakon što je u svibnju 2016. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovlastilo medicinske škole da provode provjeru osposobljenosti medicinskih sestara iz trećih zemalja za zanimanje medicinska sestra – medicinski tehničar opće njege.

Prijedlog cjenika izradile su obrazovne ustanove u kojima se u Hrvatskoj provodi strukovno obrazovanje medicinskih sestara opće njege. Iste godine u prosincu je Ministarstvo zdravstva uskratilo suglasnost uz obrazloženje da naknada troškova provedbe dopunske mjere ne može biti viša od naknade koja se utvrđuje u postupcima koji se provode za prvostupnike sestrinstva.

Priznavanje inozemne stručne kvalifikacije prvostupnicima sestrinstva provodi se u Komori, a priznavanje srednjoškolskog obrazovanja radi promjene obrazovne kvalifikacije te velikog broja razlike teorijske i praktične nastave moguće je provesti jedino u obrazovnoj i zdravstvenoj ustanovi pod nadzorom mentora, kaže se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close