Medicinske sestre i tehničari odlučili: Dosta je ignoriranja problema

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2012. u 09:44
Ilustracija / PXL

Medicinske sestre i tehničari su “nakon godine dana ignoriranja problematike u zdravstvu, izbjegavanja socijalnog dijaloga i propuštanja svih zakonskih rokova, odlučili da je dosta”.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara (HSS MS-MT) priopćio je sinoć kako današnjim štrajkom žele poslati poruku vladajućima te kako su medicinske sestre i tehničari "nakon godine dana ignoriranja problematike u zdravstvu, izbjegavanja socijalnog dijaloga i propuštanja svih zakonskih rokova, odlučili da je dosta". "Naše pravo na štrajk jest legitimno i utemeljeno na domaćim i međunarodnim pravnim propisima i upravo zato i koristimo to pravo; iako, u posljednjim satima prije početka štrajka dolazi do snažnog pritiska na sve radnike u zdravstvu koji žele koristiti svoje demokratsko pravo na štrajk, i to tako da im se unaprijed najavljuje smanjenje plaća ukoliko se štrajku odazovu", navodi u priopćenju predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

Dodaje kako im je "dosta neplaćenog prekovremenog rada, nezapošljavanja novih zdravstvenih radnika, neprihvatljivih uvjeta rada u ustanovama, šikaniranja u procesu rada" te kako im je "najviše dosta nedostatka volje da se svi ti problemi riješe". Prašnjak u priopćenju navodi i kako je upravo Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara "pravovremeno poduzeo sve aktivnosti vezane za najavu štrajka, te provođenje mirenja i obavještavanje članova i ustanova o prijeko potrebnim poslovima koji se moraju neprekidno obavljati u zdravstvenim ustanovama za vrijeme štrajka".

Također tvrdi kako "Ministarstvo zdravlja nije u zakonom zadanim rokovima donijelo Odluku o prijeko potrebnim poslovima u zdravstvu, pa je takve poslove, sukladno važečim propisima i ovlastima, predložio Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara". Predsjednica HSS MS – MT Anica Prašnjak ranije je danas najavila kako će se za vrijeme jednodnevnog štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurati obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi. Kazala je kako njezin sindikat ide u štrajk i zbog zabrane zapošljavanja, zbog čega u sustavu nedostaje čak 12.000 medicinskih sestara.

Komentirajte prvi

New Report

Close