Dobile od 250 do 600 kuna veće plaće

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Riječ je o prvim platnim listama, koje su ovih dana dobile medicinske sestre, a s obzirom na visinu odbitka i prireza diljem zemlje, plaće su porasle i do 600 kuna.

U odnosu na prošli mjesec plaće medicinskih sestara u Hrvatskoj porasle su od 250 do 600 kuna i time je potvrđeno da je povišica na dodatke u skladu s onim što su nakon potpisa dodatka kolektivnog ugovora tvrdili sindikati, piše u srijedu Jutarnji list.

Primjerice, osnovna plaća medicinske sestre koja radi u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, ima srednju stručnu spremu i 20 godina staža veća je ovaj mjesec za 371 kunu. Njezina kolegica s jednakim godinama staža, ali s visokom stručnom spremom, na račun je dobila povišicu od 389 kuna, ističe dnevnik dodajući da je riječ o neto iznosu.

Medicinska sestra (SSS) u kolovozu je dobila 5694, a u rujnu 6065 kuna, kolegica s fakultetskim obrazovanjem u kolovozu je imala plaću 5914, a ovaj joj je tjedan na račun sjelo 6303 kune. Riječ je, dakle, o osnovnoj plaći bez prekovremenih sati, navodi Jutarnji.

To je zapravo zorna slika povećanja plaće na osnovi dodataka na posebne uvjete rada (3 posto) i dodatka za odgovornost za život i zdravlje ljudi (4 posto), koje su s Vladom potpisali sindikati iz sektora zdravstva.

Riječ je o prvim platnim listama, koje su ovih dana dobile medicinske sestre, a s obzirom na visinu odbitka i prireza diljem zemlje, plaće su porasle i do 600 kuna.

Dnevnik podsjeća da je upravo ta računica i pitanje koliko će plaće porasti bio je kamen spoticanja između dviju frakcija medicinskih sestara, odnosno Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara i Inicijative za boljitak sestrinstva, Medicinske sestre/tehničari zajedno.

Sindikat je, naime, od starta tvrdio da će plaće sestrama porasti od 250 do 600 kuna, a Inicijativa koja se organizira u novi Sindikat Medicinske sestre i tehničari zajedno tvrdila je da je povećanje svega 45 kuna, donosi Jutarnji list.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve