Mavota i Mate Perković traže kupca za Mediku

Autor: Jadranka Dozan , 18. veljača 2015. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Poboljšani financijski pokazatelji za 2014. godinu mogli bi se iščitati u kontekstu priprema za udaju.

Na hrvatskom tržištu veledrogerija uskoro bi se moglo dogoditi veliko preslagivanje.

Ključni dioničari zagrebačke Medike odlučili su propitati interes investitora za kompaniju koja odavno drži lidersku poziciju među domaćim trgovcima lijekovima i drugim medicinskim proizvodima. U slučaju Medike, doduše, slične se spekulacije sporadično pojavljuju već nekoliko godina, a posljednji val bio je ne tako davno, prije nekoliko mjeseci. No, za razliku od diskretnih bilateralnih razgovora na koje su se svodile dosadašnje inicijative, krug investitora okupljen oko tvrtke Mavota i Mate Perkovića, koji već godinama vlasnički kontrolira Mediku, odluku o potrazi za strateškim ulagačem ovaj je put angažirao i specijaliste za takve operacije.

 

61,3milijuna

kuna bila je lani neto dobit Medike

Prema neslužbenim sazanjima Poslovnog dnevnika, taj su posao povjerili investicijskim bankarima Privredne banke. Direktor Mavote Perković ničim nije želio komentirati te informacije, pozivajući se na činjenicu da je "kompanija na burzi". Naravno, još manje su za komentiranje te priče spremni u PBZ-u. U financijskim se krugovima, pak, iskorak prema profesionalizaciji u pristupu, a što znači i otvaranje prema širem krugu potencijalnih investitora, ipak tumači kao naznaka da su dioničari ovaj put odlučniji u svojoj nakani. I znatno poboljšani financijski pokazatelji za 2014. godinu – od 44-postotnog povećanja neto dobiti do smanjenja zaduženosti – mogli bi se, kažu, iščitavati i u kontekstu priprema za "udaju". Hoće li sve to konačno rezultirati i vlasničkim preslagivanjem u Medici, prerano je govoriti. Kako to obično biva, presudna će zacijelo biti cijena.

Ona je, navodno, bila i glavna točka razmimoilaženja većinskih dioničara Medike i vodstva Podravke koja se prije nekoliko mjeseci spominjala kao interesent s kojim su vođeni razgovori o mogućem preuzimanju. Prvog čovjeka koprivničke kompanije, SDP-ova Zvonimira Mršića, politički nerv već dugo vuče prema iskoraku u neku akviziciju, čime su motivirani i već višegodišnji planovi dokapitalizacije, ali čini se da se Podravka u tom pogledu u međuvremenu okrenula slovenskom Žitu. Kako bilo, nakon što su se investicijski bankari uhvatili misije potrage za strateškim investitorom, dvojbe o mogućem krugu interesenata za Mediku uglavnom se svode na to treba li ih tražiti u krugu postojećih igrača na domaćem veledrogerijskom tržištu ili je možda izgledno da se u igru uključi i neko novo ime s apetitima prema tom biznisu na našem tržištu.

Unutar postojeće glavne četvorke veledrogerija u Hrvatskoj, tržišnim udjelom Mediku slijedi Phoenix Farmacija s oko 26 posto tržišnog udjela, a ta je zagrebačka tvrtka članica njemačke Phoenix grupe, vodeće kompanije u tom biznisu u Europi (s gotovo 22 mlrd. eura prometa). Vodeću veledrogerijsku četvorku, uz njih, čine još Medical Intertrade i Oktal Pharma. Atribut tržišnog lidera Grupa Medika prošle je godine pak potvrdila ukupnim prihodima na razini 2,32 milijarde kuna. I ukupni i poslovni prihodi u odnosu na prethodnu godinu su povećani tek simbolično, ali s obzirom na kretanja tržišta obilježena padom cijena lijekova i pritiscima države na dobavljače to se smatra uspjehom i znači dodatno učvršćivanje pozicije 'broja jedan'.

 

2,32mlrd.

kuna iznosili su prošle godine ukupni prihodi Grupe Medika

Kako su istodobno i poslovni i ukupni rashodi simbolično, ali ipak smanjeni, u konačnici je kompanija koju upravljački već godinama predvodi Jasminko Herceg izkazala osjetno veću dobit. Nakon 42,7 milijuna u 2013. lani je iskazano više od 61,3 milijuna kuna neto dobiti, pri čemu ostvareni EBITDA na razini 90 milijuna kuna predstavlja povećanje za više od trećine. Usto je značajno poboljšan i omjer duga i kapitala, dijelom zahvaljujući smanjenju 'brojnika', a dijelom povećanju 'nazivnika'. Premda je struktura dioničara Medike takva da se dionice Medike, poput mnogih drugih, ne mogu pohvaliti aktivnošću trgovanja, posljednje zabilježene transakcije barem cijenom (ako već ne prometom) podupiru očekivanja da bi u toj kompaniji moglo doći do značajnih vlasničkih promjena.

Posljednje je trgovanje dionicom zaključeno uz cijenu od 13.200 kuna (jučer), a najviša cijena zabilježena ove godine bila je 13.900. Uz tu razinu cijene tržišna vrijednost kompanije bila bi približno 400 milijuna kuna. A premda je to još uvijek 15-ak posto niže od knjigovodstvene vrijednosti, posljednja trgovanja od zadnjeg zabilježenog u 2014. realizirana su uz 15-ak posto višu cijenu.

Komentari (8)
Pogledajte sve

..ne navlačite investitore bez veze….Orešković ovdje može dosta pomoći- ako želi…

radi se o smanjenju troška na plaće, naravno, na račun radnika¨!
mobbing u toku
nikakvog kvalitetnog povećanja posla tu nema…

Beskamatni kreditor [emo_smijeh][emo_smijeh]

Naplaćala se država faktoringa na račun veledrogerija…

@benčić-jur, već sam se bio zabrinuo da će vam promaći ovaj članak o medici
[emo_palacg] [emo_smijesak]

New Report

Close