Matek dobro rješenje, ovaj tjedan novo vodstvo preuzima Hanfu

Autor: Ana Blašković , 30. siječanj 2012. u 09:30

Regulator više nema obvezu da objavljuje rješenja u Narodnim novinama, već će ih samo objavljivati na internetskim stranicama.

Nakon mjesec dana nagađanja o mogućim imenima, Hanfa je naposlijetku dobila novo vodstvo, ali i novi zakon po kojem će funkcionirati. Poziciju Ante Samodola u budućem mandatu preuzeo je Pierre Matek, a njegovu Upravu, odnosno Upravno vijeće, činit će Marijo Radaković, Silvana Božić, Branka Bjedov Kostelac i Gordana Letica. Tijekom ovog tjedna peteročlano vodstvo službeno stiže u Hanfu, a potom slijedi raspisivanje natječaja za glavnog tajnika.

Troje ‘fondaša’
Novo vodstvo regulatora koji nadzire cjelokupan bankarski sektor dolazi sa samog tržišta. Pierre Matek na mjesto predsjednika Upravnog vijeća dolazi sa čelne pozicije ZB Investa iz grupe Zagrebačke banke. U Zabinoj grupaciji radila je i Silvana Božić, konkretno u CAIB-u, koji je od kraja 2007. u sastavu te najveće banke. Mario Radaković bio je član Uprave obveznog mirovinskog fonda PBZ CO. Iz redova same Hanfe i to iz sektora supervizije, dolazi pravnica Branka Bjedov Kostelac, dok je Gordana Letica predsjednica Hrvatskog aktuarskog društva i ovlašteni aktuar iz koncerna Agram.Upravo činjenica da će novo vodstvo Hanfe činiti iskusna ekipa koja dobro poznaje tržište, ali i probleme u praksi, ponajviše je odjeknula među financijašima. “Imenovanje jest politički, ali prosvijećeni politički potez. Rijetko je tko u financijama tako dobro obrazovan kao Matek da može nadzirati tržište kapitala”, komentirao je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović.

Vjeruje da će novo vodstvo imati više sluha i biti otvorenije za suradnju s tržištem nego što je bilo dosad. Njegovo mišljenje dijele i neki drugi sugovornici iz financijske zajednice, ističući da je Matek izvrstan za to mjesto zbog obrazovanja te činjenice da dolazi iz prakse. I za preostale novoimenovane članove vijeća naši sugovornici ističu dobro obrazovanje i dobro poznavanje dijela tržišta s kojeg dolaze. Dio tržišta ipak zamjera što u vrhu nove Hanfe sjede čak tri ‘fondaša’, a nema niti jednog predstavnika brokerske industrije, odnosno investicijskih društava. Drugi pak, posebno nakon izmjena Zakona o Hanfi, izražavaju zabrinutost o “bankarskoj Hanfi” budući da Matek, Radaković i Božić dolaze iz dvije najveće bankarske grupacije, Zagrebačke banke i PBZ-a. Neslužbeno ipak doznajemo da su Matek i Božić već neko vrijeme planirali odlazak iz Zabe, kao i Radaković iz PBZ CO-a pa naš izvor koji je želio ostati anoniman sumnja da će biti “benevolentni” prema bivšim poslodavcima.

Tihe izmjene zakona
Gotovo istodobno s imenovanjem, s druge strane Markovog trga Sabor je tiho i u hitnoj proceduri usvojio izmjene Zakona o Hanfi. Čim su predstavljene, na izmjene se oštro obrušio bivši predsjednik Uprave Ante Samodol nazivajući ih sramotnima. Agencija je tako preustrojena kao ustanova s Upravnim vijećem i glavnim tajnikom koji se tek treba izabrati i statutom definirati njegov spektar poslova i odgovornost. Iz prijedloga zakona je prvotno bila izbačena obveza da Hanfa javno objavljuje svoja rješenja u Narodnim novinama, ali i mogućnost oduzimanja odobrenja za rad, što je izbačeno iz finanlnog zakonskog rješenja. Također, u prvoj verziji niti faktoring više nije bio u ingerenciji Hanfe, pa se u prvi tren činilo da će taj dio financijske industrije ubuduće biti bez kontrole, no amandmanima je ta greška uklonjena. Kao jedina pozitivna izmjena, kažu naši sugovornici, bit će obveza Agencije da višak prihoda nad rashodima uplaćuje u državni proračun.˝

Komentari (7)
Pogledajte sve

Branka Bjedov Kostelac, nekakva referentica u Hanfi koja nema pojma niti gdje je sama po sebi. O čemu ona to može donosti odluke??? dajte da vidimo njezin životopis. čime se je ona uopće bavila u životu, kakva znanja i vještine ima??? kakve odluke od nje možemo očekivati i koje područje ona može pokrivati, da nije žalosno bilo bi smješno!!!!!

čestitam!

Da sam ja vlast, Matek bi najprije morao dokazati da nije bio umiješan u kupnju/prodaju ZABINIH dionica od Lukovića po 12.800 kn kao i kupnju/prodaju INGRE po 60.000 kn. Sramota za državu da to još nije sankcionirano.

tko nam kriv . Sami smo predebili da se izborimo za poštenje .

I neka nas hebu, još i više zaslužujemo . Debili na kvadrat . Samodol nam nije bio dobar, sada dobivamo na oči prevarante ZSE i uništavače HR, i nikome ništa . Banke će voditi tržište…mo’š mislit .

Neka …. Erste izdaje certifikate pa ruši HT, ako to prolazi u EU, neka nam i doma .

Kad se ne možemo izboriti za javne podatke o SVIM dioničarima, pa da odmah vidimo tko kome podmeće klipove, tko kupuje CO a TKO prodaje…. nemamo o čemu pričati .

Dobro nam došli gospodo, i još nam ljepše se obogatili .

New Report

Close