Margareta didaktičke igračke pomažu u razvoju djece

Autor: Marta Duić , 19. siječanj 2015. u 15:48
Margareta Lekić

Margareta igračke su dizajnirane kao višebojni set drvenih geometrijskih oblika koji se iz didaktičkih slagalica pretvaraju u 3D oblike poput drveća, kuća, planina

Margareta Lekić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na odsjeku kiparstvo i nastavila je studij na poslijediplomskom umjetničkom doktorskom studiju. ˝Oduvijek volim sve vrste slagalica, a privrženost prema njima nastavila sam iskazivati i u svom desetogodišnjem profesionalnom umjetničkom radu. Nakon završetka studija radila sam u obrazovnim ustanovama od vrtića do fakulteta, s djecom i mladima različite dobi. Bavljenje odgonetavanjem enigme u procesu pronalaženja obrasca i stvaranju reda, odnosno spoj ljubavi prema logici, kiparstvu i pedagogiji, rezultirao je didaktičkim igračkama˝, tvrdi Margareta Lekić koja je dizajnirala Margareta igračke.

Nakon što se odlučila da želi dizajnirati igračke napravila je prve nacrte te izradila prototipove. ˝Tako je nastalo prvih pet modela, tj. setova igračaka i to samo u jednom danu. Nakon toga sam uzela bilježnicu i iscrtala je drugim modelima koji trenutno čekaju da se nađu na tržištu. Neki od njih su i skulpture koje sam izradila tijekom diplomskog studija, a koje će, u smanjenom obliku,  postati slagalice˝, pohvalila se Lekić.

Hrvatski brend

Margareta je hrvatski dizajnerski brend jer su svi dijelovi dizajnirani i proizvedeni u RH. Riječ je o visoko kvalitetnim, ručno izrađenim i ekološki prihvatljivim igračkama za djecu. Margareta igračke su dizajnirane kao višebojni set drvenih geometrijskih oblika koji se iz didaktičkih slagalica pretvaraju u 3D oblike poput drveća, kuća, planina i sl.

˝Djeca od godinu dana na više uživat će u balansiranju oblika, dok će starija djeca razvijati um slažući dijelove u kartonsku kutiju prema uputama. Uz Margareta igračke razvija se logičko razmišljanje, vizualna percepcija, poboljšava se koncentracija, uče se osnovne boje, ali se i odlično zabavlja cijela obitelj. Margareta igračke izrađene su od laganog i kvalitetnog lipovog drva, a bojane Jubin Decor bojama i Jubin Lasur premazima na vodenoj osnovi. Riječ je o bojama i premazima tvrtke JUB koje su idealne za zaštitu dječjih igračaka jer su potpuno neškodljive za zdravlje djece, a osim toga i prihvatljive za okoliš˝, tvrdi Lekić.

Nagrade i dostignuća

Prvo predstavljanje javnosti je bilo u prosincu 2013. godine na Artomatu u Zagrebu, sajmu nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, mjesec dana nakon izrade prvog prototipa. Nakon toga, tijekom 2014. godine slijedio je Tjedan dizajna i Dan D, 5. međunarodni festival dizajna, oba u Zagrebu. Potom, Mjesec Dizajna u Ljubljani, Tjedan dizajna u Budimpešti, Dani kulturnih i kreativnih industrija u Dubrovniku (u sklopu Croatian Design Superstorea) i 39. Inova, izložba inovativnosti u Osijeku, na kojoj su Margareta igračke osvojile zlatnu medalju.

Igračke su, također, bile nominirane za Eco-Excellence Awards™ Finalists in the Editor's Choice category u Kaliforniji, a osvojile su i jednu od trinaest nagrada za Najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije. U suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom igračke su izlagane i u sklopu Design Tourism Expo&Store u Dubrovniku te Croatian Design Superstoreu u Zadru, koji se sredinom siječnja ove godine otvara i u Zagrebu. Tijekom 2014. godine Lekić je registrirala i industrijski dizajn u Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Planovi i ciljevi

˝ Margareta igračke su dokazale svoj tržišni potencijal kroz brojne domaće i inozemne sajmove i događanja na kojima su igračke kao gotov proizvod izložene i s kojima su djeca bila u neposrednom kontaktu kroz igru i učenje. Inače, otkad sam započela s ručnom proizvodnjom igračaka u najkraćem roku sam ostvarila kvalitetnu suradnju s renomiranim dobavljačima. Glavni cilj je stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa i davanje doprinosa razvoju gospodarstva na razini Županije i Hrvatske, ali i promicanju hrvatskog dizajna, umjetnosti, ideja i proizvoda u svijetu˝, tvrdi Lekić.

Kako tvrdi poslovnu podršku zasad dobiva kroz neformalne kanale – suradnjom s prijateljima i poznanicima koji su stručni u dijelovima u kojima joj je podrška potrebna. ˝Tako sam primjerice ostvarila sponzorsku suradnju s renomiranim proizvođačem boja, lakova i premaza, tvrtkom JUB d.o.o., čije boje i premaze za drvo koristim. Tržište iznenađujuće pozitivno reagira na moje igračke, pa mi se tako javljaju distributeri iz cijeloga svijeta. Trenutno čekam rezultate potpora na koje sam se prijavila, kako bih ostvarila plan daljnjeg razvoja ideje i potrebe za formalizacijom i širenjem proizvodnje (kroz investiranje u strojeve i opremu) te snažnijim pozicioniranjem na tržištu˝, zaključila je Lekić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close