Makarska novim tehnologijama ostvarila značajne uštede u energiji i novcu

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2017. u 14:46
Dodjela nagrade predstavnicima Makarske (Luka Stanzl/PIXSELL)

Makarska svoje građane potiče na ugradnju solarnih panela na obiteljskim kućama i stambenim zgradama.

Makarska je posljednjih godina uslijed procesa globalizacije i sve većih tehnoloških, ekonomskih i socijalnih promjena suočena s potrebom za integriranim i strateški promišljenim pristupom planiranju budućeg razvoja. Stoga se ovaj grad okrenuo primijeni modernih tehnoloških rješenja i onih temeljenih na principima energetske učinkovitosti, a za postignute je rezultate na konferenciji Pametni gradovi nagrađen u kategoriji pametnih tehnologija.  

"Zahvalio bih se Poslovnom dnevniku i Večernjem listu na uručenom priznanju. Ono nam je dokaz da što se tiče implementacije novih tehnologija koje našim građanima olakšavaju i obogaćuju život idemo u pravom smjeru. Ujedno nagradu vidimo i kao poticaj da nastavimo s programom održivog razvoja i uvođenjem pametnih rješenja kako iz područja tehnologije tako i gradske uprave, sigurnosti ili mobilnosti. Koncept pametnog grada podrazumijeva sve ono što će u konačnici građanima olakšati svakodnevni život te unaprijediti ih kao dionike zajedničkih procesa razvoja, odnosno sredinu u kojoj žive napraviti sretnijim i poželjnijim mjestom za osnivanje obitelji i to kroz sinergiju više različitih tehnoloških rješenja koja će se povezati u jedinstvenu cjelinu. Pri tom je vrlo važno s građanima ostvariti dijalog, slušati njihove stavove i potrebe te ih kanalizirati kroz moderna tehnološka rješenja", komentirao je zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić. 

U protekle je tri godine zahvaljujući modernizaciji javne rasvjete račun za električnu energiju Grada Makarske prepolovljen – sa 1,2 milijuna kuna na svega 600 tisuća. U istom je razdoblju postavljeno oko 500 novih rasvjetnih stupova, sufinancirano sredstvima Fonda, a po prvi put u svojoj povijesti javnu su rasvjetu dobili dijelovi Velikog Brda, Kotišine, Puharića i drugi dijelovi makarske rivijere. Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Ciciban, pak, obuhvatila je zamjenu krovišta, cjelokupne unutarnje rasvjete i dijela vanjske stolarije. Također su izolirani vanjski zidovi, ugrađeni solarni toplinski kolektori te termostatski radijatorski ventili. Obavljeni radovi donijet će smanjenje potrošnje energije od preko 76 posto čime je Dječji vrtić Ciciban, sagrađen 1979., iz razreda  C prešao u razred A.  

Usto je i upravna zgrada u vlasništvu grada Makarske, do tada napuštena i derutna, obnovljena je u skladu sa zahtjevima niskoenergetskih zgrada. Danas je dio zgrade u funkciji Gradskog sportskog centra, a manjim dijelom služi Parku prirode Biokovo. U prizemlju je smještena Multimedijska višefunkcionalna dvorana, rađena na principima modernih IKT rješenja čiji je primarni cilj interpretacija bogatstva flore i faune Parka prirode Biokovo u svrhu obrazovanja, znanosti i turističke prezentacije te promicanja očuvanja prirode.

U gradu su na dvije lokacije postavljene pametne klupe solinske tvrtke Include, mladog poduzetnika Ivana Mrvoša, koje se napajaju putem solarnih ćelija. Korisnicima pružaju mogućnost punjenja mobitela preko USB priključka, kao i mogućnost spajanja na bežični internet. Makarska je k tome i drugi grad u Dalmaciji, a šesti u Hrvatskoj koji je postao dio Nextbikeove zajednice sustava javnih bicikla koji omogućava brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza. U rad je puštena prva edukativna pješačko biciklistička staza Tragom Antuna Gojaka, koja obuhvaća šest punktova na Sv. Petru i Osejavi  postavljenih na mjesta na kojima je Antun Gojak, prvi akademski slikar s Makarskog područja, pronalazio inspiraciju za svoja djela. Svi zainteresirani turisti, šetači ili biciklisti mogu putem QR koda i putem svojih mobitela direktno pristupiti interaktivnom sadržaju internetskih stranica Gradske galerije Antuna Gojaka gdje mogu pogledati reprodukcije njegovih slika i dobiti sve druge potrebne informacije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close