Mađarska vlada čvrsto podupire MOL-ova prava

PXL PXL

Mađarska vlada smatra pitanja vezana uz MOL "pitanjima od izvanredne važnosti" i vjeruje da mađarska naftna i plinska kompanija mora sačuvati svoja ugovorna prava, stoji u današnjem priopćenju ureda glasnogovornika mađarske vlade.

Mađarska vlada smatra pitanja vezana uz MOL "pitanjima od izvanredne važnosti" i vjeruje da mađarska naftna i plinska kompanija mora sačuvati svoja ugovorna prava, stoji u današnjem priopćenju ureda glasnogovornika mađarske vlade.

Priopćenje je izdano, kako navodi mađarska novinska agencija MTI, u kontekstu medijskih izvješća "o napetosti između mađarskih i hrvatskih članova u upravi Ine". "Vlada zauzima čvrst stav da MOL mora sačuvati sva prava, primjerice upravljačka prava, koja proizlaze iz njegovih ugovora", stoji u tome priopćenju.

MOL drži nešto manje od 50 posto dionica u Ini, navodi MTI dodajući da je udio hrvatske vlade nešto manji od mađarskog. Mađarska pak država drži 24,6 posto dionica MOL-a.

Na jučerašnjoj konferenciji o odnosima sa susjedima mađarski premijer Viktor Orban požalio se na "nepošteni tretman mađarske naftne tvrtke MOL u Hrvatskoj", pozivajući da se poduzmu napori kako "taj ružan poslovni spor" ne bi zatrovao bilateralne odnose (s Hrvatskom), prenio je jučer MTI.

Komentari (2)
 • buck
  buck 9:32 11.10.2012.

  gamad ugarska! treba bojkotirati INA-ine postaje!!!

 • Hasenfefer
  Hasenfefer 0:25 11.10.2012.

  Apsolutno se slažem s Mađarskom Vladom.

  Ja bih molio Hrvatsku Vladu da što prije ispuni želju Mađarskoj Vladi, štoviše da se ugleda na nju kada se radi o zaštiti nacionalne naftne kompanije od različitih neprijateljskih preuzimanja kao što je bio onaj od npr. OMV-a ili Rusa.

  Ja bi podsjetio Hrvatsku Vladu da je MOL uz prava dobivenih kod kupnje 25 % + 1 dionica preuzeo i obaveze da će u roku od 5 godina obnoviti INI-ne rafinerije (u Rijeci i Sisku) kako bi mogle proizvoditi goriva koji zadovoljavaju EU standarde, uz maksimalnu zaštitu okoliša.

  Planovi za razvoj tih dvaju rafinerija su postojali i prije kupnje 25+1 dionica od strane MOL-a i napravili su ih hrvatski stručnjaci.

  Nažalost, INA je u to vrijeme zbog njezinog velikog doprinosa domovinskom ratu, a i ulaganjima prilikom bušenja i istraživanja u Sjevernom Jadranu kao i Siriji bila u potpunosti financijski iscrpljena, te se je i zbog toga krenulo u traženje strateškog partnera koja će omogućiti obnovu rafinerija kao i njihovu modernizaciju da se ne zaostane u uvođenju novih tehnologija.

  Da se nije išlo u ulaganje rafinerija posljedica bi bile teške za INU, nemogućnost proizvodnje goriva za automobile zadnje generacije, a samim time smanjenja prodaje i gubitak tržišta, kako u Hrvatskoj tako i na tržištima na prostoru bivše Jugoslavije koje su gravitirale prema Hrvatskim rafinerijama (Slovenija, BiH, Crna Gora, Srbija).

  Apsolutno se slažem s Hrvatskom Vladom da je INA prevelika firma da se problemi rješavaju preko medija. Zbog toga predlažem sljedeće.

  Neka se formira radna skupina sastavljena od hrvatskih i mađarskih naftnih i pravnih stručnjaka. Neka se uđe u INU i da se vidi da li je MOL ispunio obaveze koji su bile uvjet da mogu doći u posjed 25 % + 1 dionice Hrvatske naftne kompanije.
  Koliko ja znam prošlo je puno više od tih pet godina gdje su se obvezali da će INA imati dvije najmodernije rafinerije u EUROPI.

  Ja sada neću prejudicirati što će radna skupina naći, ali ako kojim slučajem Mađari nisu poštovali ugovorne obaveze onda su stvari jasne.

  Onda se treba raskinuti ugovor s MOL-om. Koliko se sjećam postoji klauzula da prilikom prodaje 25+1 ININIH dionica MOL mora prvo ponuditi dionice Hrvatskoj Vladi po cijeni po kojoj ih je kupovao.
  Gosp. Liniću u tom slučaju se zadužite po bilo kojoj kamati da vratimo INU u Hrvatske ruke. Mislim da će to zaduživanje poduprijeti 100 % Hrvata. Uostalom, Sirija će Vam brzo vratiti uloženo u INU.

  Bitka za DIOKI se nastavlja.

  Počeo je rat za INU.

  Pozdrav Hrvatima ma gdje bili !


Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve