M. Zadro: Zadovoljan sam premda su mi kosti pune straha

Autor: Božica Babić , 17. studeni 2015. u 07:33
Prvo svima otkaz, a onda će određeni broj nastaviti proizvodnju/ B. Šćitar/PIXSELL

Zadro najavljuje modernizaciju proizvodnje i nada se da će primopredaja i upis biti riješeni do kraja godine.

Dalmacijavino je nakon tri i pol godine u stečaju (od ožujka 2012.), dvogodišnjeg potpunog prekida proizvodnje, odnosno gomilanja gubitaka pod državnim skutima koji su do stečaja narasli na 1,1 milijardu kuna, te jedanaest aukcija ipak dobilo vlasnika.

"Zadovoljan sam premda su mi kosti pune straha", iskren je vlasnik tvrtke Oštrc Marinko Zadro, dok potvrđuje kako je još u četvrtak ne čekajući istek roka 16. studenoga platio 70,5 milijuna kuna za Dalmacijavino, što je cijena izlicitirana na natječaju održanom u veljači ove godine. Svjestan je, kaže, da ga tek očekuje zahtjevna zadaća jer tvrtki s kojom ga veže poslovna suradnja duga 30 godina namjerava vratiti nekadašnji tržišni sjaj. Zato emotivno i spominje 'strah u kostima' jer  poslovno okruženje i dalje ne ide na ruku poduzetnicima.

Glavni problem su previsoke trošarine i sivo tržište, koje nije riješeno ni ulaskom RH u EU. Nada se da će postupak primopredaje i upisa vlasništva biti riješen do kraja godine. Premda zakon nalaže zaustavljanje proizvodnje i otkaz ugovora o radu svim zaposlenicima (sada ih je 230), Zadro ističe da ne želi dugi vakuum, već namjerava što prije pozvati određeni broj radnika i nastaviti proizvodnju. U ukupnim prihodima, koji su u 2014. iznosili oko 45 milijuna kuna, udjele od po 40 posto drže vina i alkoholna pića, a na sokove se odnosi 20 posto.

"Nismo ušli da mešetarimo, cilj nam je razvijati proizvodnju i vina i alkoholnih pića kao i sokova. Pozorno ćemo analizirati prodaju nekih nekretnina kako bismo dobiveni novac investirali u modernizaciju proizvodnje", kaže. Ne otkriva hoće li možda prva na prodaju biti ponuđena atraktivna lokacija u splitskoj Sjevernoj luci, velika 6,7 hektara, gdje je danas skladišno-proizvodni prostor tvrtke.

Dalmacijavino je svojedobno bilo sinonim za otkup grožđa na otocima i priobalju, a Zadro najavljuje kako namjerava ponovno oživiti tu suradnju. Hvar, gdje su sada u otkupu 3,5 hektara, bit će lokacija za birana vrhunska vina, dok se glavna vinarija seli u Drniš jer je tamo raspoloživo 250 hektara, od kojih 220 pod vinogradima. Proizvodnja sokova, time i brenda Pipi, bit će se u Grudama u susjednoj BiH, no razmišlja i o Splitu, ali i Zagrebu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close