LRH ulaže 80 milijuna kuna u projekt Ičići

Autor: Suzana Varošanec , 09. prosinac 2015. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz aktualnu obnovu Palace-Bellevua, LRH kreće s gradnjom family hotela koji će prve goste primiti 2017.

Liburnia Riviera Hoteli ne predviđaju nova zaduživanja, ali ni isplatu dividendi, a nastavljaju s investicijama u skladu s politikom niske zaduženosti, pokazuje novi biznis plan za razdoblje 2016.-2020.

Procjene Uprave i Nadzornog odbora govore da će poslovni prihod tvrtke u 2020. iznositi oko 310 milijuna kuna, bruto operativna dobit oko 138,2 milijuna kuna, EBITDA od 129,9 milijuna kuna, a kratkotrajna financijska imovina premašiti dugove. Plan je objavljen na Zagrebačkoj burzi, što je pozitivni pomak koji čini Uprava, ocjena je i malih dioničara, iz čijih redova Dražen Nikolić poručuje: "Dosad su te informacije prvenstveno imali dva najveća vlasnika SN holding i Opatija, dok su mali dioničari eventualno u medijima mogli čuti neki podatak o poslovanju."  

Vidimo, kaže on, i da se ne mijenja politika po pitanju isplate dividende s čime se osobno kao dioničar slažem, dok se taj novac ponovno ulaže u rast i razvoj. U investicijskom dijelu plan ne donosi iznenađenja. Uz aktualnu obnovu hotela Palace-Bellewue, LRH kreće s projektom izgradnje hotela Ičići (180 soba). Ovih dana počinje rušenje postojećeg objekta, a novi family hotel prve goste primit će 2017. Tada, pak, kreće drugi najavljeni projekt: bazenski kompleks Marina u Mošćeničkoj Dragi. Oba projekta, doznajemo, vrijede oko 90 milijuna kuna, pri čemu je hotel u Ičićima 'težak' 80 milijuna kuna. Sam plan nije investicijski 'zabetoniran', a više je internih projekata na vlastitoj imovini koji još ovise o nekim okolnostima, pa stoga nisu ušli u plan.

 

310milijuna

kuna planirani su prihodi za 2020. godinu

Takav je slučaj projekt gradnje novog hotela Zagreb u Opatiji jer čeka na izmjene UPU-a Grada Opatije. Kako se završetak te procedure očekuje koncem iduće godine, to bi značilo da bi u poslovnoj funkciji i on bio u proljeće 2018, potvrđuju izvori bliski LRH-u, posebno ističući mogućnost korekcija plana. Zanimljivo je i pitanje koliko su investicijski planovi u skladu s aktualnom fazom prodaje većinskog paketa tvrtke, odnosno koliko odudaraju od realnih mogućnosti.

Da LRH i pored navedenih projekata ima dovoljno prostora za dodatne investicije pokazuje sljedeća računica. Uz prihvatljivo zaduženje koje se kod turističkih tvrtki kreće na razini 4 EBITDA, ukupni investicijski potencijal LRH je, čini se, oko milijardu kuna, i to bez sredstava dobivenih prodajom vila i nekretnina. Iskazivanje, pak, interesa potencijalnih kupaca za kupnju SN Holdingovih 60-ak posto u LRH-a očekuje se već u siječnju, dok će u rano proljeće biti poznato ima li ozbiljnih ponuda.

Savjetnik u tom procesu je Deloitte, 'natječaj' je međunarodni, a mediji nagađaju o minimalnoj cijeni od 100 milijuna eura. U tom slučaju, pak, pretenciozno bi bilo pokretati neke prevelike investicijske cikluse, slažu se naši sugovornici. Ako imate hotel, kaže jedan izvor blizak tvrtki, koji je u izgradnji, kupac će buduću zaradu od tog hotela uzeti u kalkulaciju isplativosti ulaganja, no zasigurno će je iz opreza diskontirati, dok dug koji bi tvrtka uzela za navedeno ulaganje će se uzeti u cjeloti, tj. uz isti se računaju i buduće obveze za kamate. Zadužena tvrtka s velikim planovima i dugovima u prodajnom procesu na kraju sigurno vrijedi manje nego obrnuto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close