Linić: ‘Minus do kraja 2014. ne smije prelaziti mjesečnu plaću’

Autor: Agencija VLM , 18. svibanj 2013. u 14:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema Linićevom ministarstvu, samovolja banaka vidljiva je, između ostalog, kod odobravanja, a posebice ukidanja prekoračenja po tekućim računima građana

Ministar financija Slavko Linić o Nacrtu prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju rekao je za Media Servis kako nije riječ o udaru na banke, već zaštiti građana.

Prema Linićevom ministarstvu, samovolja banaka vidljiva je, između ostalog, kod odobravanja, a posebice ukidanja prekoračenja po tekućim računima građana, takozvanih minusa, jer odluke o smanjenju minusa banke donose jednostrano, a građane o takvoj odluci obavještavaju na neprimjeren način čime ih se često dovodi u bezizlazan položaj, piše Večernji list.

Banka vam sada SMS-om pošalje poruku od sutra vam je minus pet tisuća, a ne 30 tisuća – izvolite do 1. lipnja vratiti 25 tisuća. Takvo ponašanje banaka je neprihvatljivo i zato mi dajemo godinu i pol dana prostora da se ti minusi zatvore – rekao je Linić.

Minus neće smjeti prelaziti mjesečnu plaću, na što će se građani i banke morati prilagoditi do 31. prosinca iduće godine.

Komentari (19)
Pogledajte sve


Ne mogu se složiti ministrom Linićem,razlog je vrlo jednostavan.!U ovim teškim danima za djelatnike s malim primanjima,jedini spas bio je odlazak u minus.! Također umirovljenici su u istom položaju.! Najmanji problem je izvještavanje SMS porukama.!Ovim njegovim potezima tjera ljude da podižu kredite kako bi pokrili minuse na tekućim računima.Svaki čovjek zna da nije rješenje ulaziti u minus tri plaće,ali pričekajmo neka bolja vremena.! Također sam svjesna da su kamate na prekoračenje na tekućem računu najveće.!

Eh, taj spas nosi i cijenu – zovu se kamate. bolje manje trošiti, ne imati djecu ako nemožeš, ne pružati ruke prema državi za obranu od zlih banaka.

Jednostavno, samo ne kupiš.

U zivotu nisam kupio nista na karticu, ili cash ili ne kupujem.


Ako nisam sada u mogućnosti polako izlaziti iz minusa, kako ću oplaćivati kratkoročni kredit za koji nemam ni uvjeta dobiti ga?!

Ovo je bitna stvar, da. Znam neke ljude koji su karticama dizali ovdje, pa su isli u Sloveniju, jer su tako mogli preci ovaj limit tu. Oni ne mogu dobiti bolji kredit, to je sasvim jasno. Novac im treba za goli zivot, ne radi se o nekom luksuzu.

Na kraju, ti ce se ljudi okrenuti crnom trzistu/kamatarima, jer nema druge. To ce biti efekt ovog zakona, izmedju ostalog.

Sve bi to imalo smisla kad bi to bila stvarno briga za “malog čovjeka”. Bit je bankama omogućiti plasman novca (tko danas diže kredit osim države?!), zadužiti građane KREDITIMA!na čiju kamatu država može obračunati PDV, a dodvoravanje bankama služi samo da bi i dalje financirale beskonačni birokratski aparat. Ako nisam sada u mogućnosti polako izlaziti iz minusa, kako ću oplaćivati kratkoročni kredit za koji nemam ni uvjeta dobiti ga?!

mozemo je smanjivati sve do ukidanja drzava moze i nestati prestati i postojati pa nece kostati nista ali postat ce neki drugi politicki oblik koji ce kostati
ali ali dug nece nestati kako nije jasno dug se treba rijesiti ovako ili onako prije ili kasnije da bi se stvorili uvjeti kakvog takvog razvoja a razvoj je proizvodnja i rad mi toga nemamo ali ali imamo puno duga i puno potrosnje koja je plod pogresne politike ne ove vlade vec svih vlada do sad stoga cim se procit ova ona vlada jasno je da je politikanstvo na prvom mjestu komentara
dok ne vidimo nikicu skegru vedrisa granica gregurica itd. na optuzenickoj klupi za veleizdaju i pljacku RH nece biti ni osuđeni kutle gucici crljenak itd.
stoga gospodo ne napadajmo ono malo dobrog sto se pokusava zakonima rjesiti jer zlo je doslo politickom voljom upakiranim u lose nedorecene i nepotpunim zakonima s obzirom gdje su i kako im je sumnjam i vjerujem da su to napravili svjesno i namjerno za svoju i svoje klike dobrobit iskoristivsi prelaz iz zajednickog u privatno pretvorivsi svoju politicku moc u svoju ekonomsku moc a narodu su podvalili lizaljke pod nacional patriotskim predznakom samo im nisu rekli odnosno rekli cjelu istinu a to da ce sve to njima doci na naplatu
stoga veseli zdravi i posteni bili

New Report

Close