Linić i Vlahović potpisali ugovore kojim Adris grupa kupuje Croatia osiguranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2014. u 18:30
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović potpisali su danas u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje.

Ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović potpisali su danas u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje, izvijestili su poslijepodne iz Ministarstva financija i Adrisa.

O potpisu su najprije izvijestili iz Adrisa koji je na Zagrebačkoj burzi kratko objavio da su Republika Hrvatska i Adris grupa potpisali Ugovor o kupoprodaji dionica u Croatia osiguranje i Dioničarski ugovor koji se odnosi na Croatia osiguranje.

Time Adris od države kupuje 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudila 905 milijuna kuna, a obvezala se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega bi u Croatia osiguranju imala 60 posto vlasništva, dok bi državi bi ostao udio od 28 posto.

Iz Ministarstva financija su potom na svojim internet stranicama izvijestili o potpisu tih ugovora, napominjući kako su oni potpisani nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici prihvatila nacrte transakcijske dokumentacije i izvješće o vođenim pregovorima s Adris grupom.

"Ovim potpisivanjem privodi se kraju postupak prodaje dijela vlasničkog udjela države u Croatia osiguranju koji je trajao godinu i pol dana i dobivamo partnera, koji svojom obvezujućom ponudom i poslovnim planovima predstavlja jamca Vladi RH, ali i Croatia osiguranju i njegovim zaposlenicima da će Croatia osiguranje postati regionalni lider, što je zajednički cilj obiju strana", izjava je ministra Linića koja se prenosi u priopćenju.

Zadovoljstvo što je postupak uspješno završen izrazio je i predsjednik Uprave Adris grupe.

"Adris grupi je cilj da Croatia osiguranje postane regionalni lider. Ovo je veliki posao za Adris grupu i hrvatsko gospodarstvo. Svjesni smo da nas čeka posao restrukturiranja te rasta i razvoja Croatia osiguranje grupacije", izjava je Vlahovića koje ministarstvo prenosi u svom priopćenju.

Iz Adris grupe su medijima proslijedili i pisanu izjavu Vlahovića u kojoj također ističe i da je potpisivanje ugovora "formalna i simbolična potvrda da se i u maloj zemlji, teškim prilikama usprkos, može napraviti veliki, nacionalno koristan posao".

Vlada je jučer prihvatila nacrt ugovora o kupoprodaji dionica Croatia osiguranja, kojim se određuju svi bitni rokovi da se kupoprodaja registrira kod Hanfe i ostalih regulatornih agencija u regiji, kao i obveza da Adris po potpisivanju ugovora uplati 905 milijuna kuna, koliko je ponudio za otkup 39 posto dionica, te održavanje skupštine na kojoj bi se donijela odluka o dokapitalizaciji za oko 840 milijuna kuna.

Nacrtom dioničarskog ugovora pak utvrđuju u novi odnosi među dioničarima, s obzirom na činjenicu da će država zadržati vlasništvo nad 28 posto dionica Croatia osiguranja. Po završetku dokapitalizacije Adris će u Croatia osiguranju imati 60 posto vlasništva, a država 28 posto.

Vlada je ponudu Adris grupe za kupnju 39,05 postotnog udjela u Croatia osiguranju prihvatila u prosincu prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close