Lik i djelo Josipa Klemma

Autor: Saša Paparella , 17. travanj 2014. u 09:55
Josip Klemm. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Klemm je zaštitarsku tvrtku osnovao 2003., kao komanditno društvo KleMM sigurnost- Klemm i Džajkić, a od 2005. posluju pod sadašnjim imenom.

Zaštitarska tvrtka Klemm sigurnost posluje fantastično – 2012. njenih je 800 zaposlenika ostvarilo 80,4 milijuna kuna prihoda i čak 17,4 milijuna kuna neto dobiti. U dvije godine tvrtka u suvlasništvu Josipa Klemma prihode je udvostručila, pa su ispred njega sada samo Sokol Marić i AKD zaštita. Po dobiti, koja zadnjih godina raste po stopi od nekoliko milijuna kuna godišnje, već je sada drugi.

Iako je Josip Klemm već godinama suvlasnik jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, značajniju medijsku promociju doživio je tek potkraj 2012., kao jedan od organizatora dočeka generala Ante Gotovine i Mladena Markača nakon njihova povratka iz Haaga. Tih je dana ponovno došao u medije jer je KK Cibona posudio 550.000 eura za dolazak mladog košarkaša Darija Šarića u taj klub.

Poznavatelji prilika u zaštitarstvu kažu da je Klemm uspio jer brzo reagira i spreman je preuzeti poslove koje drugi ne žele. "U nekim drugim zaštitarskim tvrtkama trebate proći cijelu proceduru da biste unajmili ljude. Kod Klemma je to puno brže: nazovete, kažete o čemu je riječ i njegovi zaštitari odmah stižu, bez puno pitanja, s već isprintanim ugovorima. Odlično je organiziran, što nije čudno s obzirom da se tamo zaposlilo nekoliko bivših visokorangiranih policajaca ", ističu naš sugovornici.

Zbog takva načina rada Klemma su angažirali u nekoliko škakljivih slučajeva s nejasnim vlasništvom u pojedinim tvrtkama. Tako je Klemm 2007. Michaelu Ljubasu pomogao da preuzme zagrebački Elektropromet. Iduće godine Klemmovi su ljudi pomogli Josipu Galincu da iz Industrogradnjina hotela Croatia u Dugoj uvali izbaci nelegalnoga zakupca, tvrtku Fio&D, a prije dvije godine bili su uključeni i u instaliranje nove Uprave u RIZ-Odašiljače. Sve su te akcije ostajale u okvirima zakona. U crnoj kronici Klemm je ipak spomenut lani, kad je jedan njegov zaštitar uhićen zbog sumnje da je reketario ugostitelje u Rijeci i na Krku.

Spremnost na prihvaćanje riskantijih poslova stvorila je konkurenciju između Klemma i tvrtke Bilić-Erić, iza koje navodno stoji Vinko Žuljević Klica, i to ponajprije oko osiguranja noćnih klubova. Klemm se pokazao uspješnijim i preuzeo je zaštitu desetaka klubova u Zagrebu i na Zrću, gdje je nekoć i sam 'redario'. Na web stranici Klemm sigurnosti nema referente liste, ne rade s državom niti s velikim tvrtkama.

Klemm je zaštitarsku tvrtku osnovao 2003., kao komanditno društvo KleMM sigurnost- Klemm i Džajkić, a od 2005. posluju pod sadašnjim imenom. Tvrtka je od svog osnutka svake poslovne godine udvostručavala broj zaposlenika, a prihodi su rasli po stopi od barem 30 posto godišnje.

Klemm je također vlasnik građevinske tvrtke Balustrada i ugostiteljske tvrtke Cibetka, gdje je surađivao s Denisom Ercegom, vlasnikom poznatih klubova kao što je zagrebački Best. Lani je, skupa sa svojom tadašnjom glasnogovornicom Anitom Malenicom, htio pokrenuti braniteljsku televiziju, o čemu nam tada nisu htjeli pričati. Josip Klemm je i predsjednik je NO-a Flammifera, kako se sada zove proizvođač oružja IM metal iz Ozlja. Također je član Upravnoga odbora Fonda hrvatskih branitelja, a kao njihov predstavnik 2012. je ušao u NO tiskare Vjesnik. Kad smo ga nedavno zatražili komentar o odgovornosti uprave Vjesnika zbog lošeg stanja u toj tiskari, nije nam odgovorio na poziv, iako se ranije sam javljao na svaki znak da nešto pišemo o njemu. Kako sada vidimo, Josip Klemm je ovih dana imao i prečih briga.

Komentari (8)
Pogledajte sve

josip-klemm-priveden-je-kako-bi-se-zastrasilo-njega-i-sve-druge-koji-su-nepocudni-aktualnoj-vlasti :

“Josip Klemm priveden je kako bi se zastrašilo njega i sve druge koji su nepoćudni aktualnoj vlasti.
Josip Klemm priveden je kako bi aktualna vlast – Linić, Josipović, Pusić, Milanović i ostali- poslali poruku
– ako se zalažeš za demokratsku, europsku Hrvatsku, kopat ćemo po tvojim poslovima sedam, deset, koliko god godina unatrag je potrebno, nešto ćemo ti napakirati, osudit ćemo te, oduzeti ti tvrtku, nastradat ćeš.”….

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeljka-markic-josip-klemm-priveden-je-kako-bi-se-zastrasilo-njega-i-sve-druge-koji-su-nepocudni-aktualnoj-vlasti/740623.aspx [index.hr]

Hapšenje Klemma jučer je u talk showu ‘Bujici’ komentirao Klemmov (osobno ga je Klemm predložio) branitljski kandidat na hadezeovoj listi za EU parlament Ivica Tolić, pa kaže: – to je komunističko političko podmetanje poštenom branitelju i nastavak udara na braniteljsku populaciju… A cijela emisija, općenito je bila prožeta govorom mržnje.

Pa šta je tu čudno da je uredovao za,Galimca,Ljubasa…to je realnost za te domaće tvrtke…redarenja,čuvanja takvih preuzimanja i slično. Veliki poslovi ići će gigantu Securitasu poput zračne luke Pleso…čak ni Sokol Marić više neće moći takve objekte čuvati. Globalizacija na djelu a domaćima riskantni poslovi.

Hmmmm,…
Lop ov a lop ovima je mjesto u zatvoru.Žalosno da radnik ima 2500kn a on “pokrao” milione.Uvijek se družio sa sumjivim tipovima.

New Report

Close