Lihvarskim kreditima nas bombardiraju, a vlast šuti

Autor: Tin Bašić , 06. srpanj 2010. u 22:00

Ni Ministarstvo financija, ni HNB ni Hanfa nisu reagirali na agresivnu kampanju i dolazak sumnjivih kreditora

Tvrtka Mobitel proizvodi iskoristila je rupe u hrvatskom zakonodavstvu i na tržište plasirala instant-kredite preko interneta s “naknadom” od 25 do 30 posto. Međutim, sve državne institucije koje bi trebale kontrolirati tržište su zakazale.

Riječ je o kreditima do 1400 kuna na rok otplate od 15 dana, uz “naknadu” od čak 25 do 30 posto, odnosno 50 do 60 posto mjesečno. Tako kada netko od te tvrtke uzme kredit od 400 kuna, nakon dva tjedna vraća 520 kuna, a posudbom od 1400 kuna plaća 1750 kuna. Tako sročenim uvjetima kredita Šveđani su izbjegli odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o obveznim odnosima. Kako tvrde u Mobitel proizvodima, osnivači su trojica švedskih ulagača: John Grundström, Luka Culic i Oste Popović, koji te kredite odobravaju vlastitim novcem. Ministarstvo financija, koje je u ovom slučaju nadležno na temelju Zakona o potrošačkim kreditima, unatoč opetovanim pozivima do zaključenja ovoga broja nije odgovorilo na naš upit. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga proglasila se nenadležnom u svom odgovoru. Hrvatska narodna banka (HNB), koja inače izdaje licencije bankama, štedionicama i drugim kreditnim insitucijama, a potom ih i nadzire, u ovom slučaju, tvrdi, nije nadležna. Iz središnje banke pojašnjavaju samo kako i druge pravne osobe mogu davati kredite ako su nekim drugim zakonom ovlaštene za to. Upravo je to već spomenuti Zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine i promijenio pravni odnos kreditiranja građana, što potvrđuju i u HNB-u. Zakon o potrošačkom kreditiranju ne primjenjuje se, kako stoji u članku 3., na “ugovore o kreditu koji obuhvaćaju ukupan iznos kredita manji od 1500 kuna ili veći od milijun kuna”. Mobitel proizvodi preko svoje internetske stranice Instantkredit.hr nude kredite do 1400 kuna i promptnu isplatu tih kredita klijentima najvećih banaka – Zagrebačke, Privredne, Raiffeisen, Erste i Hypo Alpe-Adria banke.

Iako se u općim uvjetima poslovanja Mobitel proizvodi pozivaju na Zakon o obveznim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača, zakonske odredbe tumače na specifičan način. “Tvrtka Mobitel proizvodi iskoristila je odredbe Zakona o zaštiti potrošača, i to ne bi bilo sporno da nije kamatna stopa za tu njihovu ponudu instant-kredita od 25 do 30 posto za samo 15 dana”, poručila je stalna sudska vještakinja za bankarstvo i financije Marija Duljković. Kontaktirali smo i Hrvatsku udrugu banaka (HUB), no nisu htjeli dati komentar, ističući da ta tvrtka nije u njihovoj nadležnosti. Šveđani, međutim, nisu prvi koji su se dosjetili vrlo skupe kredite ponuditi preko interneta. Prije dvije godine slično je pokušala finska tvrtka Ferratum. Ona je željela uslugu kreditiranja ponuditi SMS-om, no tada je njihov dolazak spriječio HNB. Iako na internetskoj stranici Mobitel proizvoda stoji kako, prema rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu, imaju dozvolu “za obavljanje djelatnosti davanja kredita na daljinu kao glavnom djelatnošću”, u sudskom registru to eksplicitno ne stoji. “Smatram da su potrošački ugovori o financijskim uslugama sklopljenim na daljinu, koje sklapa tvrtka Mobitel proizvodi, suprotni zakonskim odredbama u dijelu visine ”naknade“, tj. visine ugovorene kamatne stope. Korisnici kredita, tj. potrošači, trebali bi prijaviti tvrtku Državnom inspektoratu i Sudu časti Hrvatske gospodarske komore”, upozorava Duljković.

Rupe u zakonu

Visina odobrenoga kredita
Budući da je člankom 3. Zakona o potrošačkom kreditiranju rečeno da se odredbe tog zakona ne odnose na sve one koji nude kredite manje od 1500 kuna i zbog toga nema obveze izračunavanja efektivne kamatne stope, kao i odredbe prema kojoj najveća kamata može biti 14 posto, slučajno ili ne tvrtka Mobitel proizvodi nudi kredite do 1400 kuna.

Rok kredita
Prema Zakonu o obveznim odnosima (ZOO), odredbe ugovora o zajmu ne odnose se na ugovore kojima se potrošač obvezuje vratiti zajam u roku manjem od tri mjeseca, Šveđani nude posudbu na 15 dana.

Komentari (2)
Pogledajte sve

MI MOŽEMO SRAĆKATI KOLIKO HOĆEMO A DA LI JE NEKO PODUZEO NEŠTO ?
NIJE
ZATO IMAMO JEFTIN VAZELIN PA VAS JUŠ UVIJEK NE BOLI

Luka Culic i Oste Popovic Švedski državljani, HA;HA;HA

New Report

Close