Kvote još na čekanju, tvrtke tražile dozvole za 3000 stranaca

Autor: Marija Brnić , 09. veljača 2016. u 22:00
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

HUP i ostali čekaju ministričin prijedlog odluke o godišnjoj kvoti, koji bi im trebao stići idućih dana.

Gospodarstvenici još čekaju da Vlada odobri kvote za zapošljavanje stranih radnika za ovu godinu. Taj je zadatak Milanovićeva Vlada propustila odraditi u zakonskom roku, do kraja listopada, a nova ministrica rada Nada Šikić na upit Poslovnog dnevnika poručila je da će svoj prijedlog uputiti na usvajanje Vladi nakon što dobije službena očitovanja nadležnih ministarstava, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikata te Hrvatske gospodarske komore (HGK), obrtničke komore (HOK) i zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Bivši ministar rada Mirando Mrsić osjetno je srezao broj dozvola za angažman stranih radnika, no za 2016. posao utvrđivanja kvota ostavio je novoj Vladi. Kako je njezino formiranje potrajalo, gospodarstvenici ni više od tri mjeseca izvan zakonskog roka nemaju podatke o kvotama. Nada Šikić, pak, nakon  preuzimanja ministarstva nije ni zatekla prijedlog novih kvota, već samo prikupljene zahtjeve poduzetnika. "Predstavnici poslodavaca prijavili su potrebe za zapošljavanjem više od 3000 stranaca, a najviše zahtjeva odnosi se na brodogradnju, graditeljstvo i promet", otkriva ministrica Šikić, dodajući da su najčešće potrebe za stranom radnom snagom pravdane već ugovorenim velikim poslovima za 2016. te nedostatkom kvalificirane radne snage.

No, koliko će radnika iz trećih zemalja biti moguće zaposliti ove godine, još se ne zna. HUP i ostali čekaju ministričin prijedlog odluke o godišnjoj kvoti, koji bi im trebao stići idućih dana. No, u ovoj godini slabo su izgledne velike promjene. HUP je, naime, još ministru Mrsiću uputio prijedlog promjene načina utvrđivanja kvota. Umjesto prakse godišnjih kvota koje su se utvrđivale unaprijed procjenjujući potrebe poslodavaca temeljem ugovorenih poslova, Slovenci su to pitanje riješili tako da svojim poslodavcima omogućuju zapošljavanje stranaca po potrebi.

Nalaže im se da radnike potraže na zavodu za zapošljavanje, a ako im se ne pronađe radnik za pet dana, odobrava im se dozvola za zapošljavanje i boravak radnika na određeno. Takav bi model u Hrvatskoj, drže poslodavci, bio učinkovitiji zbog velikog odljeva kvalificiranih radnika. Neki su sektori, poput građevinskog, skinuti s liste novih zapošljavanja stranaca, a velike potrebe za radnicima stižu i iz sektora prometa, gdje su vrlo traženi vozači.

No, o toj će mogućnosti, sudeći prema odgovorima koje smo dobili od ministrice Šikić, Ministarstvo rada tek raspravljati s MUP-om, u čijoj je nadležnosti provođenje Zakona o strancima, na temelju kojeg se donosi godišnja kvota za zapošljavanje stranaca. I pravna savjetnica HUP-a Admira Ribičić pretpostavlja da će prijedlog o slovenskom modelu biti razmatran ako se bude išlo na izmjene zakona o strancima. A to znači i da bi promjene u praksi uslijedile tek od iduće godine.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nije točno – da su Rep.Hrvatskoj potrebni samo djelatnici iz područja koje ste naveli da traži HUP.

Trebamo MAGISTARA FARMACIJE iz BIH i Rep.Srbije , iz SLOVENIJe – ali, imamo problem…

Ljekarnička komora – je zadala nemoguću misiju u polaganju RAZLIKE ISPITA za dobivanje
LICENCE ZA RAD ..i tako diskriminirala sve iz navedenih zemalja , da nadoknade
manjak kadrova – zbog loše politike Farmaceutsko-biokemijskog falukteta u Zagrebu.
Pročitajte njihove jade na forumima, šta im rade, samo da im ne daju pristup u Hrvatsku…

HOĆEMO PRIVATAN STUDIJ FARMACIJE , pa ćemo platiti studij, ako Već ELITA, neda upis
našoj djeci- tražeći planetarne zahtjeve za studij …sramota !

@zvonkac,

svima radno sposobnim do 67 godina (a naročito tebi) uskratiti uhljebninu , socijalu i nezarađene mirovina , bez prisile , pa ćete sami shvatiti da morate raditi i plaćati poreze da bi živjeli u Hrvatskoj.

Tako je Pero, sve natjerati da rade, pogotovo one iznad 60 godina starosti i otvoriti radne logore kao u dobra stara vremena koja zagovara tvoj novi vrli ministar za kojeg nitko od kulturnjaka (znam da ti se gadi ta riječ) nije nikada čuo.

U Hrvatskoj ima 3.600.000 radno sposobnih stanovnika.

A zaposleno ih je samo 1.300.000.

Još ih je 300.000 nezaposleno na burzi.

A gdje je razlika od 2.000.000 radno sposobnih državljana Hrvatske ?

Neće raditi , žive od socijale na drževnim jaslama?

Kao prvo treba odmah srezati socijalu i sva nezarađena primanja .

Na ovaj način na koji je tzv. “antifašistima” započeo oduzimati ministar Zlatko Hasanbegović.

New Report

Close