Kutjevo će proizvoditi bioplin i toviti piliće

Autor: Marija Brnić , 01. prosinac 2015. u 08:56
Foto: Matija Topolovec / Pixsell

Vraćanje 36 mil. kn dugova vezanih uz privatizaciju Kutjeva nema veze s prodajom zemlje Matijeviću, tvrdi Enver Moralić.

Prodaja poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci srbijanskom poduzetniku Petru Matijeviću nije povezana sa zatvaranjem obveza koje je Božjakovina imala prema državi iz procesa privatizacije Kutjeva, tvrdi Enver Moralić objašnjavajući svoje posljednje poslovne poteze.  

Sama vrijednost transakcije za 1500 hekatara atraktivnog istočnoslavonskog poljoprivrednog zemljišta i dalje ostaje dobro čuvana tajna, no Moralić javno priznaje kako su pregovarali tri godine, tijekom kojih nije bio zadovoljan cijenom, oko koje se nisu mogli nikako usuglasiti.  Činjenica koja je možda pridonijela da kupoprodajnim iznosom sada budu zadovoljne obje strane, premda Moralić uvjerava da slučaj Kutjevo nije razlog prodaji, jest da je u proljeće Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao pravni sljednik nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju, krenuo s aktiviranjem jamstva Moralićeve Božjakovine za neizvršene obveze ulaganja u Kutjevo.

 

1500hektara

zemlje prodao je Petru Matijeviću

Radilo se o 36,4 milijuna kuna vlastitih sredstava, koje je prema privatizacijskom ugovoru iz 2004. i kasnijim prolongiranjima, kupac ostao dužan unijeti kroz drugu fazu dokapitalizacije tvrtke. Ta je obveza, zbog uvažavanja raznih okolnosti koje su utjecale na odgodu ispunjenja, posljednji put morala biti okončana do konca ožujka ove godine, a ta je priča, slučajno ili ne, konačno zatvorena prije deset dana na izvanrednoj skupštini dioničara Kutjeva.  Istina je, što je također zanimljivo u toj transakciji, da je, suočena s prisilnom naplatom, Božjakovina iznos od 36,4 milijuna kuna ekspresno sama uplatila na račun CERP-a, koji ga je potom potkraj lipnja i početkom srpnja proslijedio na račun Kutjeva.

Božjakovinin je prijedlog bio da se pravo potraživanja u navedenom iznosu ustupi i prenese u vlasništvo Kutjeva, s time da ga ono pretvori u ulog Božjakovine u temeljnom kapitalu kutjevačke tvrtke. Prijedlog je ocijenjen najpovoljnijim rješenjem jer se njime Kutjevu osigurava raspolaganje dobivenim sredstvima za realizaciju planiranih investicija, bez, kako se navodi u obrazloženju s izvanredne skupštine dioničara Kutjeva, obveze povrata i plaćanja kamata za korištenje i ispunjavanja eventualnih drugih uvjeta za raspolaganje sredstvima.

Što su, pak, novi razvojni izazovi koji slijede kutjevačkoj prehrambenoj kompaniji? Enver Moralić otkriva Poslovnom dnevniku kako će nova financijska sredstva Kutjevu pomoći prije svega u ostvarenju dvaju velikih projekata u sektoru proizvodnje, na kojima već intenzivno rade. Iz onoga što Moralić otkriva, riječ je o izlasku u nova dva segmenta u kojima njegov poslovni kompleks dosad nije sudjelovao. Prvi je pokretanje proizvodnje bioplina, a drugi projekt predviđa pokretanje proizvodnje tovljenih pilića. Kutjevo je, uz vinogradarstvo i proizvodnju vina, po kojima je i najprepoznatljivije, dosad iskustvo imalo u uzgoju goveda i svinja te u ratarskoj, pa i pekarskoj proizvodnji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Prodaja poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negosavci” Negoslavci

New Report

Close