Kupari na bubanj: Natječaj koji se čeka od kraja 2012.

Autor: Marija Crnjak , 15. siječanj 2014. u 22:00
Predmet natječaja bit će takozvana lokacija Kupari I

Natječaj za revitalizaciju bivšeg vojnog objekta uključuje pravo građenja na 99 godina, investicija je teška oko 200 milijuna eura.

Na današnjoj sjednici Vlade konačno bi trebala biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za investitore za projekt Kupari.

Natječaj za revitalizaciju bivšeg vojnog objekta, koji ulagači očekuju još od kraja 2012. godine, uključuje pravo građenja na rok od 99 godina, a vrijednost investicije procjenjuje se na oko 200 milijuna eura. Kako se neslužbeno doznaje, predmet natječaja bit će takozvana lokacija Kupari I, na kojoj se danas nalaze devastirani bivši hotel Kupari Goričina I, hotel Kupari Goričina II, Grand hotel i Pelegrin hotel. Na lokaciji se planira obnova hotela s ukupnim smještajnim kapacitetima od maksimalno 1500 kreveta. Pismo s iskazom interesa mogu predati domaće i strane pravne i fizičke osobe u roku 30 dana od objave, a nakon okončanja postupka obnove zemljišne knjige, koji je u tijeku, Državni ured provest će postupak poziva za dostavu obvezujuće ponude.

Za očekivati je da će se u utrku prema prethodnim najavama uključiti investitori iz Azerbajdžana, turski Rixos te Agrokorova Karisma, koja je prije nekoliko dana javno iskazala interes i za Hotele Plat, također u dubrovačkom primorju. Zanimljivo, nacionalna agencija za investicije Azerbajdžana poziv za Kupare svojim je ulagačima uputila na svojim stranicama još početkom kolovoza prošle godine, uz informaciju da se natječaj očekuje u roku od deset dana. Kupari bi mogli biti treći veliki zalogaj tvrtke Karisma hotels Adriatic (KHA), koja je zaživjela početkom ljeta strateškim povezivanje Agrokora, putničke kompanije TUI Travel te meksičke hotelske kompanije Karisma. Karisma je dosad kupila 88-postotni udjel hotelske tvrtke Koločep za 36,4 milijuna kuna u lipnju te preuzela Hotele Živogošća u procesu predstečajne nagodbe.

Kupare su prošloga tjedna posjetili predstavnici TUI Travela, kako bi se osobno uvjerili u njihovu turističku atraktivnost i razvojne mogućnosti te, kako stoji u njihovu priopćenju, "još jednom potvrdili značaj koji taj projekt ima za njih". U objavi se navodi da je posjet važan za donošenje konačne odluke o sudjelovanju u javnim natječajima, koja je očito izvjesna jer su investitori iskazali zadovoljstvo potencijalom Kupara i Plata. Prema njihovim projekcijama, u slučaju da ponuda KHA bude prihvaćena,  moguće je očekivati da prvi gosti u Kupare stignu 2016. odnosno 2017. godine, a u Plat već iduće godine.Doznaje se da će se nakon raspisivanja tendera investitorima dati dovoljno vremena da prikupe dokumentaciju te samostalno naprave dubinsko snimanje lokacije kako bi definirali opseg poslova te visinu investicije, ovisno o tome hoće li rušiti postojeće objekte i graditi nove, ili pak ići u rekonstrukciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close