Kroz hotele prođe oko 500 animatora godišnje

Autor: Marija Crnjak , 26. siječanj 2015. u 15:01
Gosti traže nove programe, od učenja plesa, preko gusarskih zabava, do učenja hrvatskog jezika

Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Turističke kompanije ovih dana prikupljaju ponude kandidata za animatore koji će zabavljati goste u idućoj sezoni.

Posao je animatora "najveseliji", ali i jedan od najzahtjevnih sezonskih poslova u turizmu zbog sve viših kriterija tržišta koje je u posljednjem desetljeću u Hrvatskoj višestruko poraslo. Procjenjuje se da kroz hrvatske hotele godišnje prolazi 500-tinjak animatora. Animatore kadroviraju i educiraju ili sami hoteli, kako to radi Valamar, ili nekoliko animatorskih tvrtki koje svoje zaposlenike "iznajmljuju" turističkim tvrtkama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Bojana Kuliš Bubalo, voditeljica ljudskih resursa i kreativnog odjela animacijske tvrtke Carpe Diem, ističe kako se Hrvatska može pohvaliti odličnim kadrom. "U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je znatno porastao broj animatora, ali i njihova kvaliteta, zbog sve strože selekcije.

 

40animatora

traži Valamar za iduću sezonu

Sve je više animatora koji su izuzetno profesionalni u tom poslu. Za nas koji kadroviramo, educiramo animatore te osmišljavamo animacijske programe posao je sve izazovniji jer zahtijeva sve inovativniji pristup. Gosti traže drukčije, nove programe, od učenja plesa do učenja hrvatskog jezika. Osim toga, svako tržište ima svoje specifičnosti. Drukčije ideje zabave imaju Nizozemci, Rusi, Nijemci", objašnjava Kuliš Bubalo. Tvrtka Carpe Diem na tržištu je od sredine 90-ih godina i s oko 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća je animacijska kuća u Hrvatskoj. Samo u kapacitetima Valamara, druge po veličini turističke kompanije, godišnje radi oko 120 animatora, koje tvrtka sama pronalazi i provodi edukaciju.

Kako se dosta sezonaca animatora vraća iz sezone u sezonu, Valamar za iduću sezonu traži njih 40-ak.  "Zainteresirani kandidati moraju imati izražene komunikacijske osobine, voljeti timski rad, biti u dobi između 18 i 35 godina te dobro vladati barem jednim stranim jezikom, a prednost je poznavanje više stranih jezika. Angažiramo ih u Dubrovniku, Krku, Rapcu, Puntiželi i Poreču, gdje mogu raditi kao dječji ili sportski animatori, odnosno svestrani animatori koji će organizirati zabavne igre, sportske turnire, plesači koji će voditi škole plesa…", kažu u Valamaru. Posao animatora je zahtjevan te iziskuje mnoge vještine i iskustvo, kažu nam naši sugovornici. "S razvojem tržišta sve je stroža selekcija i traže se brojne vještine, od poznavanja stranih jezika do sportskih vještina.

Engleski više ne tretiramo kao strani jezik, njegovo poznavanje se podrazumijeva. Traže se drugi jezici, njemački, nizozemski, švedski, ruski, francuski… Trebaju nam i izvorni govornici, zbog čega smo lani, primjerice, angažirali 30-ak animatora iz inozemstva", objašnjava Kuliš Bubalo, uz napomenu da je angažman stranaca za animaciju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju znatno jednostavniji. U Valamaru ističu kako njihovi animatori rade dulje od četiri-pet mjeseci u godini, osobito kad je riječ o dječjim animatorima, koji su većinom profesionalni  odgajatelji ili učitelji, a rade i po sedam, osam mjeseci u godini. Studenti animatori vrlo često nastavljaju karijeru u turizmu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close