Kreće gradnja lučkog terminala u Osijeku vrijednog 145 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 12. svibanj 2017. u 07:44
Osijek planira postati važna riječna luka /Davor Javorović/PIXELL

Za izmještanje riječne luke iz Osijeka na periferiju su napravljena četiri projekta teška ukupno 700 milijuna kuna.

Riječna luka Osijek kreće u veliku investiciju izgradnje novog terminala za pretovar rasutih tereta vrijednosti 145,53 milijuna kuna koji će se nalaziti izvan užeg središta grada. 

Veći promet
Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" iz kojeg mu je dodijeljeno 117,6 milijuna kuna ili 90,4 posto ukupne vrijednosti novog terminala. Projekt uključuje izgradnju obalne građevine dužine 240 metara s dva veza, pristupne ceste dužine oko 300 metara, željezničkih kolosijeka dužine 610 metara, kranske staze te ostale lučke infrastrukture.

Očekuje se da će gradnja novog teretnog terminala pozitivno utjecati na smanjenje prometnog zagušenja u centru grada i sprečavanje mogućeg ekološkog zagađenja u blizini KBC Osijek dok bi na prostoru stare luke trebao biti putnički terminal. Iz samog Osijeka naglašavaju da će ovaj projekt omogućiti povećanje dostupnosti Osječko-baranjske županije i osiguranje integriranog prekrcaja tereta na jednoj lokaciji, a podići će se i ukupna razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta, povećati sigurnost brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture kroz visoko kvalitetne prometne veze s novom lukom te smanjiti operativni troškovi uslijed korištenja nove opreme i tehnologije. Izgradnjom terminala grad Osijek dobit će prvu luku unutarnjih voda bazenskog tipa i prvu koja će imati usvojene europske standarde poslovanja.

Planirano je da bi se nakon završetka investicije kapacitet luke s dva milijuna tona poveća na pet milijuna.  Osječka luka, kao i većina riječnih luka u regiji, je ove zime pretrpjela znatne štete koje se mjere u milijunima kuna zbog jake zime i zaleđenosti Save, Drave i Dunava. No, u svakom slučaju Luka ima velikih ambicija za izgradnjom infrastrukture u narednom razdoblju čija ukupna vrijednost premašuje 700 milijuna kuna. Kako ističu iz same Lučke uprave, osim terminala za pretovar suhih tereta, u planu je i 1. faza izgradnje i rekonstrukcije Južne obale čija procijenjena vrijednost je 118 milijuna kuna. Druga faza tog projekta teška je dodatnih 150 milijuna kuna, a čime bi se znatno povećao. 

Izdane dozvole
U planu je i izgradnja intermodalne infrastrukture zapadnog dijela luke vrijednosti 319 milijuna kuna. Lokacijska dozvola za većinu ovih projekta izdana je 2010., a narednih godina je zatraženo produljenje.  Sam ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt novog terminala  je  potpisan u srijedu u Zagrebu.  U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ugovor je potpisao ministar Oleg Butković, a pomoćnica ravnatelja Nada Klepo je svoj potpis stavila kao predstavnica Lučke uprave Osijek. U ovakvim prigodama je neizbježan i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Komentirajte prvi

New Report

Close