Krajem mjeseca prvi natječaji iz Programa ruralnog razvoja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2015. u 13:50
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju planira 30. siječnja objaviti prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja, i to za podmjere potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, istaknuto je u četvrtak na predavanju vezanom uz objavu natječaja u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako bi se korisnici, a i konzultanti, u kratkom vremenskom roku od objave Pravilnika do objave natječaja, što kvalitetnije informirali o mogućnostima podmjera te uvjetima prijave u četiri županijska centra organizirat će se predavanja za zainteresirane.

Tako će osim današnjeg predavanja u Zagrebu, tijekom idućih dana biti organizirana predavanja u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Podmjera 4.1. – potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, kako je istaknuto, sastoji se od tri tipa operacije – restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva i korištenje obnovljivih izvora enerije (OIE).

Korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava osim onih čija je ekonomska veličina manja od 6 tisuća eura za ulaganja u sektoru voća, povrća i cvijeća i manja od 8 tisuća eura za ulaganja u ostalim sektorima.

Korisnici koji su u teškoćama nisu prihvatljivi kao korisnici, istaknuto je.

Visina potpore za ulaganje u podmjeru 4.1 kreće se od 5 tisuća eura minimalno do maksimalno 2 milijuna eura. Maksimalni intenzitet potpore ne smije prijeći 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova.

U slučaju ulaganja samo u operacije vezane uz povećanje okolišne učinkovitosti i korištenja OIE maksimalna potpora je milijun eura.

Ukoliko vrijednost ukupno prihvatljivih troškova iznosi više od 200 tisuća kuna korisnik je dužan izraditi poslovni plan, a prilikom podnošenja zahtijeva za isplatu korisnik mora dokazati stručnu osposobljenost za bavljenje poljoprivrednom djelatnošću.

Podmjera 4.2. – potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, sastoji se od dvije operacije – povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i korištenje OIE.

Korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, osim proizvoda ribarstva, a visina potpore se kreće od 5 tisuće eura do maksimalno 3 milijuna eura.

Maksimalni intenzitet potpore također ne smije prijeći 90 posto od ukupno prihvatljivih troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close