Krajem godine prodaja Jadroplova

Autor: Marija Brnić , 22. srpanj 2015. u 22:00
Tvrtka ima problema s likvidnošću/Ivo Čagalj/PIXSELL

Početkom godine za državno brodarsko poduzeće nije bilo obvezujućih ponuda.

Plan je, potvrđeno je Poslovnom dnevniku u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, potkraj godine ponovno pokušati s privatizacijom splitskog Jadroplova.

Prethodno bi se zadnjeg dana kolovoza provelo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnih godina. Temeljni kapital Jadroplova s 589,2 milijuna kuna smanjio bi se na 343,7 milijuna, a nominalna vrijednost dionice smanjila bi se s 360 na 210 kuna. Time bi se prema procjeni DUUDI-a i Centra za restruturiranje i prodaju moglo podići interes za preuzimanje splitskog brodarskog poduzeća, koje je u većinskom vlasništvu države, a za čijih 70 posto dionica na natječaju početkom godine nije bilo obvezujućih ponuda.

Interes su iskazali Brodosplit, Tankerska i Atlanska plovidba, Jadran kapital, Asper Conuslt iz Splita i britanski fond Clearwater Marine investment, te Pola Maritime iz Cipra, no odbijalo ih je što u nepovoljnim uvjetima na svjetskom tržištu i pada vozarina država traži visoku dokapitalizaciju. Jadroplov, inače, ima problem s likvidnošću, koji nastoji među ostalim riješiti i prodajom slobodne imovine, odnosno broda. Koncem ožujka obveze su mu bile 493,5 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close