Koprivnica web aplikacijom rješava gužve na sportskim terenima

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2017. u 14:33
Člnica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (Matija Habljak/PIXSELL)

Stavljanjem aplikacije u funkciju predstavljen je novi pristup rješavanju problema korištenja javne infrastrukture u svrhu sporta i rekreacije, poručuju iz ureda koprivničkog gradonačelnika.

U sklopu revitalizacije središnjeg gradskog parka Koprivnica je u srpnju ove godine otvorila novo obnovljeno igralište kod osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, a radovi su obuhvatili obnovu sportskih terena te izgradnju rasvjete igrališta. Kako je nakon tog zahvata igralište postalo iznimno popularno, a kako bi se izbjegle gužve i preklapanja aktivnosti, grad je nedugo nakon završetka radova naručio i izradu web aplikacije nazvane eIgralište. Ovu svojevrsnu booking aplikaciju koja omogućava rezervaciju sportskih terena, a funkcionira na principu registracije korisnika koji potom bira raspoložive terene i termine, osmislili su koprivnički srednjoškolci Lovro Grčić, Matija Kolarić i Leonardo Gazdek. Grad je s njima potpisao ugovore o realizaciji ideje i održavanju, a takvo je pametno planiranje sportskih aktivnosti Koprivnici na konferenciji Pametni gradovi donijelo i nagradu u kategoriji pametnog sporta. 

"Iznimna je čast naći se u društvu drugih nagrađenih gradskih inicijativa, a posebice na međunarodnoj konferenciji poput Pametnih gradova u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Naša nagrađena web aplikacija eIgralište kojom građani se mogu rezervirati tereni samo je jedan u nizu načina kojima podižemo kvalitetu života u našoj zajednici. S fokusom na poticanju energetske učinkovitosti kojoj je Koprivnica i inače posvećena, oko obnovljenog je igrališta postavljena i javna rasvjeta s LED rasvjetnim tijelima čime će se ostvariti i do 44 posto uštede električne energije", komentirao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U terminima kada se igralište ne koristi za potrebe škole, stavljeno je na raspolaganje lokalnom stanovništvu, dok je modernizacijom postalo i centralnim mjestom okupljanja svih generacija, posebice u ljetnim večernjim satima. Postavljanjem suvremene mekane podloge smanjen je rizik od ozljeda, a brojni građani su potaknuti na bavljenje sportom i druženje na donedavno zapuštenom i nekorištenom prostoru u samom centru grada. Prilikom rezervacije termina putem aplikacije, korisnici odabiru teren koji žele koristiti putem tlocrta cjelokupnog igrališta. Samo igralište sastoji se od tri djela, a za svaki od terena moguće je vidjeti profil s podacima o rezervaciji. Prilikom rezervacije termina i terena koristi se sustav bodovanja unutar kojeg svaki korisnik dnevno na raspolaganju ima 100 bodova, a određeni termin košta primjerice 400 bodova što zahtjeva da se korisnici organiziraju u grupe kako bi mogli zajednički rezervirati termin. Aplikacija također daje informacije o tome kada je termin rezerviran i tko je vlasnik rezervacije, pa su na ovaj način onemogućene bilo kakve zloupotrebe termina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close