Konzultantskoj tvrtki s dvoje zaposlenih posao od milijun kuna

Autor: Andreja Šantek , 24. srpanj 2013. u 22:00
Ministar Rajko Ostojić spornim je poslom opet razljutio sindikate/Marko Jurinec/PIXSELL

Ista tvrtka sudjelovala je u lošoj reformi zavoda za hitnu medicinu, kaže šefica sindikata Spomenka Avberšek.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić od početka mandata javno je zagovarao izdvajanje nezdravstvenih djelatnosti, no nije se javno pohvalio da će privatnim konzultantima za to dati milijun kuna.

Naime, s tvrtkom Karol Consulting iz Zagreba potpisao je ugovor na gotovo milijun kuna s PDV-om za analizu kako iz bolnica izdvojiti nezdravstvene djelatnosti. Od 72.000 zaposlenih u zdravstvu nezdravstvenih je djelatnika 16.000, a među njima su pravnici, ekonomisti, IT stručnjaci, kuharice, spremačice, čistačice, tehnička služba. No, gledaju li se troškovi, od ukupna izdvajanja za plaće u zdravstvu na nezdravstvene djelatnike odlazi samo 16 posto. Ugovor je potpisan 5. srpnja nakon provedenog međunarodnog natječaja, a glavni uvjeti bili su kvaliteta i cijena, kažu u Ministarstvu, dodajući da je povjerenstvo Ministarstva temeljem tih kriterija najviše bodova dodijelilo upravo tvrtki Karol Consulting.

"Ova tvrtka s dva zaposlena, koliko mi je poznato, sudjelovala je i u reformi zavoda za hitnu medicinu, a ovih dana pratimo kako ljudi umiru pred vratima hitne. Moram reći da je reforma hitne pomoći neuspjeh Vlade, bez obzira na to o kojoj Vladi govorimo. Pa dopustite da onda pitam kako se toj tvrtki može povjeriti posao izdvajanja jedne ovako velike grupacije iz bolničkog sustava", kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, dodajući kako je ista tvrtka, koliko zna, dobila nekoliko sličnih natječaja u sektoru zdravstva. Avberšek upozorava ministra na to da se ovakvi poslovi, pa čak i ako je riječ o analizi, ne mogu raditi bez socijalnih partnera, u ovom slučaju sindikata, jer je riječ o zaposlenicima.

"Ministar Ostojić zauzimao se za to da se sve radi transparentno i javno, a potpiše ovakav ugovor s tvrtkom koja mora smisliti kako se riješiti nedzravstvenih djelatnika, i to tako da o ugovoru nitko ništa ne zna. A to potpiše ugovor na isti dan kada je sa sindikatom potpisao kolektivni ugovor. Ako ministar Ostojić namjerava tako raditi, moram reći da nije ništa bolji od svojih prethodnika. No, onda će se i sindikati početi ponašati prema njemu kao prema prijašnjim ministrima, tj. morat će tražiti njegovu ostavku", kaže Avberšek.

Ugovor s Karol Consultingom potpisan je na tri mjeseca, kažu u Ministarstvu, a financira se iz zajma Svjetske banke. Dodaju da konzultanti trebaju razviti plan za outsourcing i spin off koji će sadržavati identifikaciju glavnih problema vezanih uz vođenje/menadžeriranje nezdravstvenih djelatnika, identifikaciju pravnih i operativnih pitanja vezanih uz stvaranje odvojenih tvrtki u vlasništvu države, identifikaciju prednosti i nedostataka, te za svaku opciju procjeniti vrijednost za novac. 

Visoka očekivanja ministarstva

Pozitivan pomak pacijentima 

Očekivani rezultat ugovora, kažu u Ministarstvu, jest upozoriti na prednosti outsourcinga ili spin offa iz perspektive unapređenja kvalitete zdravstvene usluge. Omogućit će se, usto, pozitivan pomak u dizajniranju bolničkog modela zdravstvene zaštite s pacijentom u središtu pažnje. Konačna odluka o provedbi outsourcinga i spin offa bit će donesena, među ostalim, na osnovi ove analize, ali i nakon konzultacija s partnerima. Ministarstvo je 18. srpnja u bolnice poslalo dopis u kojem se od ravnatelja traži da "surađuju s tvrtkom kako bi se ugovor uspješno realizirao".

Komentari (13)
Pogledajte sve

Neki su za naručivanje nepotrebne studije završili i u zatvoru i to za duplo manji iznos

Projekt unaprjeđenja hitne medicinske pomoći!
http://karolconsulting.hr/hr/prethodni-projekti
2010 – 2011
Cilj projekta bio je pomoći Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu u razvoju strategije i standarda za pružanje hitnih medicinskih usluga u predbolničkom i bolničkom okruženje. Projektni dokumenti uključivali su plan i vremenski okvir za novi radni okvir pružanja HMP u Hrvatskoj. Aktivnosti planiranja uključivale su pregled trenutne situacije u Hrvatskoj, analizu međunarodnih standarda i preporuke za standarde HMP prikladne za Hrvatsku. Iz Projekta su proizašle preporuke o metodama racionalizacije trenutnog sustava pružanja HMP, uključujući geografsku re-distribuciju centara hitne pomoći, reformu operacijskog sustava HMP i novu raspodjelu osoblja. Projektni dokumenti: situacijska analiza, izvještaj o relevantnoj najboljoj međunarodnoj praksi HMP; te plan implementacije reforme HMP.

Karolina , GOTOVCEVA BR.6 , 4 mjeseca za $51,168.34 , 13-Mar-2008 to 30-Jul-2008
https://www.tenders.gov.au/?event=public.cn.Amendment.view&CNUUID=67236958-B89B-F5D0-9C862132CF1B50C9

Pored otvorenog lobiranja za General Electric u svim Javnim Nabavama (sto se bas i nezna izvan Ravnateljstava bolnica) aktualni ministar dodjeljuje javne nabave komicnim firmama.
Ocekivano i jadno.

New Report

Close