Konačno otvoren natječaj vrijedan 1,6 milijardi kuna

Autor: Marija Brnić , 13. kolovoz 2013. u 14:45
Dragan Marčinko, čelnik CEI-a u drugom krugu pozvat će one koje ocijeni ozbiljnima/Tomislav Miletić/PIXSELL

U prvome krugu natječajnog dijaloga, koji će biti otvoren do 20. rujna, vrata su otvorena za sve.

Natječaj za partnera državi u najvećem projektu javno-privatnog partnerstva, Trgu Pravde u Zagrebu, čija se kapitalna vrijednost procjenjuje na više od 1,6 milijardi kuna, konačno je otvoren.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) poziva zainteresirane za gradnju pravosudnog kompleksa na nekadašnjem vojnom terenu na zagrebačkom Črnomercu na iskazivanje interesa za sudjelovanje u natječajnom dijalogu. Riječ je o modelu koji se provodi u dva kruga i u kojemu je ostavljena mogućnost da se projekt mijenja, odnosno uvaže mišljenja i primjedbe potencijalnih partnera, slično kao u slučaju TE Plomin. U prvome krugu natječajnog dijaloga, koji će biti otvoren do 20. rujna, vrata su otvorena za sve zainteresirane kompanije, koje moraju dokazati da su sposobne i za financijsku ponudu. U drugi krug država će, kako pojašnjava Dragan Marčinko, šef CEI-a, pozivati one kompanije za koje se procijeni da su najozbiljniji za realizaciju projekta, te će im dati mogućnost predaje financijske ponude.  

Za drugi krug biti će ostavljeno četiri do šest mjeseci, pa Marčinko procjenjuje da će ugovor o JPP-u s odabranim najboljim ponuditeljem biti potpisan u svibnju iduće godine. Presudno kod odabira parnera za Trg pravde biti će uz kvalitetu i inovativnost modela i optimizacija troškova projekta. Inače, privatni investitor u ovom projektu preuzima rizike građenja, održavanja i financiranja, a ugovor će se sklapati na vrijeme od 30 godina, pri čemu je predviđeno da u prvih pet godina bude provedeno projektiranje i gradnja, a potom bi se na 25 godina realizirao najam prostora. "Riječ je o vrlo složenom projektu i složenom ugovoru, s puno detalja, no ovim modelom država će uštedjeti prema našim procjenama više od 17 posto, pa i više jer će Ministarstvo pravosuđa kao naručitelj plaćati samo onu uslugu koju i iskoristi", pojašnjava Marčinko.

Prvi bi radovi na Trgu pravde trebali prema planovima započeti u studenome 2015. godine, a država bi prvi trošak najma trebala platiti u travnju 2019. godine. Inače, u Ministarstvu gospodarstva i CEI-u očekuju velik interes za ovaj projekt JPP-a. Navodno je na prezentacijama koje su već obavljene namjeru participiranja u ovom postupku iskazale velike kompanije poput austrijskog Strabaga, a uključivanje su najavili i ulagači iz Kanade. Što se domaćih tvrtki tiče, s obzirom na vrijednost projekta ne očekuje se pojedinačno natjecanje, no nije isključeno da se povežu i zajednički natječu za ovaj posao. 

Odgoda natječaja

Čekalo se ministarstvo financija

Natječaj za pravosudni kompleks na Črnomercu na kojemu bi na 140 četvornih metara bila smještena sva zagrebačka pravosudna tijela, od općinskog, županijskog, trgovačkog i prekršajnog suda do općinskog Državnog odvjetništva i Pravosudne akademije, trebao je biti pokrenut još u ožujku. Do male odgode došlo je, kako se neslužbeno čuje, zbog kašnjenja u dobivanju odobrenja projekta za Ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo financija moralo je, naime, dati ocjene sposobnosti plaćanja tog projekta, a Agencija za JPP dodatno ocijeniti financijske efekte tog investicijskog zahvata.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zasto bas SVE? Zar cak i one koji si po 2-3x nepotrebno farbali tunele?

Sad ukljuiti SVE građevinare – SVIMA DATI POSLA , i sve pokrenuti s mrtve točke!!!

New Report

Close