Konačno mjera koja će stvarno pomoći zaposliti starije od 50

Autor: Poslovni.hr , 31. prosinac 2015. u 12:44
Foto: Thinkstock

Ako poslodavac zaposli radnika koji do starosne mirovine ima još tri godine staža, u potpunosti bio oslobođen doprinosa na plaću.

Ministarstvo rada Miranda Mrsića spremilo je mjeru za poticanje zapošljavanja građana starijih od pedeset godina, pogotovo onih kojima malo nedostaje do mirovine.

Stariji od 50 čine oko trećinu nezaposlenih, a potencijalnih korisnika mjere nazvane "Garancije 50+" ima 80.000, piše Novi list. Procjenjuje se da bi se na ovaj način moglo zaposliti 5.500 osoba iz te dobne kategorije.

Ako poslodavac zaposli radnika koji do starosne mirovine ima još tri godine staža, u potpunosti bio oslobođen doprinosa na plaću. Riječ je o ukupno 17,2 posto za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje te zaštitu zdravlja na radu. Ako radniku do starosne mirovine nedostaje od tri do pet godina poslodavcu bi se doprinosi umanjili za 75 posto, a za zapošljavanje radnika kojemu do starosne mirovine nedostaje pet do sedam godina staža, poslodavac bi plaćao 50 posto doprinosa na plaću. U slučaju da zaposlenom radniku nedostaje 7 do 15 godina do mirovine, poslodavac bi plaćao 75 posto doprinosa na plaću.
Gotovo trećina nezaposlenih stariji od 50

No, kako je donošenje na snagu te mjere bilo predviđeno za početak godine, “Garancija 50+” morat će pričekati formiranje nove Vlade i njenu odluku hoće li takvu mjeru uopće prihvatiti. Ministar u tehničkoj vladi Mirando Mrsić, pak, ističe da im je sve pripremljeno, a da će se on za mjeru zalagati iz saborskih klupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close