Kaštelanski zaljev: Izgradnja novih 25 kolektora vrijednih 50 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2015. u 16:55
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Na području Kaštela počela je izgradnja 25 novih kolektora vrijednih oko 50 milijuna kuna.

Na području Kaštela počela je izgradnja 25 novih kolektora vrijednih oko 50 milijuna kuna, a završetkom radova 2016. zaustavit će se izlijevanje fekalnih voda u Kaštelanski zaljev i ukloniti opasnost od onečišćenja mora, što će pridonijeti turističkom razvitku tog zaljeva, istaknuli su na konferenciji za novinare gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić i izvršni direktor Agencije EKO Kaštelanskog zaljeva Danijel Kukoč.

Radovi teku u sklopu projekta EKO Kaštelanski zaljev, koji je pokrenut 1998. godine, a svrha mu je u cijelosti zaštiti taj zaljev od bilo kakvog onečišćenja.

Izgradnjom novih kolektora na kaštelanskom području kroz stare kolektore koji su imali ispuste za fekalne vode, koje su išle izravno u more 100 metara od obale, u more će odlaziti samo oborinske vode i na taj način Kaštelanski zaljev za turiste će imati čisto more jer će biti uklonjena opasnost od bilo kakvog onečišćenja, rekao je Udovičić.

Kukoč je objasnio kako će izgradnjom novih kolektora fekalne vode s kaštelanskog područja biti usmjerene u glavni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Divuljama na koji će biti priključeni, a kroz stare kolektore, čija je dužina oko 1,3 kilometra, u more će odlaziti samo oborinske vode.

Projekt EKO Kaštelanski zaljev pokrenut je 1998. godine odlukom Vlade i njime je obuhvaćena obnova kanalizacijskog sustava i dogradnja vodopoospkrbnog sustava na području Splita, Solina, Kaštela i Trogira u tada planiranom iznosu oko dvije milijarde kuna.

"Od te dvije milijarde kuna do sada je u projekt EKO Kaštelanski zaljev uloženo oko 1,7 milijarda kuna i izgrađeni su kanalizacijski sustavi Split-Solin i Kaštela-Trogir te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Divuljama", rekao je Kukoč.

Dodao je da je novac osiguran iz državnog proračuna te od građana koji plaćaju vodoopskrbu, a preostalih 300 milijuna kuna uložit će se u taj projekt na temelju plana koji je donesen 2013. godine.

"Republika Hrvatska potpisom se obvezala da će do kraja 2018. godine zadovoljiti europske direktive o pročišćavanju otpadnih voda, a u takav projekt uvršten je i EKO Kaštelanski zaljev te do tog roka mora biti izgrađen i drugi stupanj pročišćivača otpadnih voda u Divuljama, za što ćemo tražiti financijska sredstva iz EU fondova", rekao je Kukuč.

Također je najavio kako će iz EU fondova tražiti i novac za sufinanciranje izgradnje oko 120 kilometara kanalizacijske mreže i 30 do 35 kilometera vodopskrbne mreže na području Kaštela i Trogira, što se planira izgraditi u idućih pet ili šest godina budući da se u zadnjih dvadesetak godina na tom području znatno povećao broj stanovnika, novoizgrađenih objekata i kućanstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close