Kamate će još padati, uskoro stižu manje rate za kredite

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2017. u 08:22
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pred nama je novi pad kamata! Nacionalna referentna stopa, NRS, ponovo je smanjena, u prosjeku od 0,09 do 0,13 postotnih bodova za kune i od 0,13 do 0,20 postotnih bodova za eure u odnosu na prethodno tromjesečje.

Za korisnike kredita čija je kamatna stopa vezana uz NRS to je dobra vijest: banke će uskoro početi objavljivati spuštanje kamata, a nižu će kamatu početi primjenjivati na anuitete koji dospijevaju u kolovozu, piše Večernji list.

HPB će, primjerice, kamate na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,55, a na kredite u kunama za 0,25 postotnih poena. Kako najavljuju iz Hrvatske udruge banaka, u sljedećim tromjesečjima postoji prostor za novi pad kamata jer je NRS ovisan o kretanju kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, koje su povijesno najniže, a ne ovise izravno o inozemnim referentnim stopama, primjerice euriboru čiji se rast očekuje uskoro, nakon što Europska središnja banka poveća svoju referentnu kamatu. Dosad je 12-mjesečni NRS pao čak 17 puta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close