Jovanović: Slučaj Milijana Brkića potvrda o kriminalu u vrhu HDZ-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2012. u 12:23
Željko Jovanović (PXL)

Ministar obrazovanja Željko Jovanović izjavio je danas kako će se, pokaže li se da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić plagirao diplomski rad na Policijskoj akademiji, još jednom potvrditi njegove tvrdnje da je vrh HDZ-a provodio kriminalnu politiku.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović izjavio je danas kako će se, pokaže li se da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić plagirao diplomski rad na Policijskoj akademiji, još jednom potvrditi njegove tvrdnje da je vrh HDZ-a provodio kriminalnu politiku.

Jovanović je novinarima u Hrvatskom saboru potvrdio medijske napise o suspenziji dvojice nastavnika Visoke policijske škole koje je MUP suspendirao zbog sumnje da je u vrijeme njihova mentorstva bilo 26 gotovo ili sasvim podudarnih završnih i specijalističkih radova, kao i da je među plagiranim diplomskim radovima i onaj Milijana Brkića.

Naglasio je kako je korupcija u akademskom sustavu jednako teška kao i u zdravstvu jer ruši temelje svakog društva.

"Kada je u to uključen bivši visoko pozicionirani policajac, sada glavni tajnik jedne stranke, onda je to još jedna potvrda svih mojih rasprava u Saboru kada sam govorio da je vrh HDZ-a od početka imao obilježja kriminalnog ponašanja. Da je provodio kriminalnu politiku koja svakim danom i dalje, u svakom pogledu dokazuje da su svi problemi koje danas Hrvatska ima u svakom dijelu svoga društva posljedica ponašanja te stranke i ljudi koji su i dalje u samom vrhu stranke", izjavio je Jovanović.

Istaknuo je kako čin poput plagiranja diplomskog rada zaslužuje najstrože moguće sankcije, naglasivši da izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koje predlaže njegovo ministarstvo, i idu za ciljem da se ojača uloga Odbora za etiku, kako bi daleko više i jače mogao djelovati protiv svih u akademskoj zajednici koji su činili nečasne radnje.

"Mito, korupcija, nepotizam, svega toga ima u akademskoj zajednici, a ono što se dogodilo na Policijskoj akademiji zaista je jedna velika ljaga za Akademiju i one koji su sudjelovali u tome", poručio je Jovanović.

Upitan zašto u Hrvatskoj do sada nismo bili svjedoci kaznenog progona za plagiranje diplomskih radova, odgovorio je kako sve što se u zadnje vrijeme događa u Hrvatskoj pokazuje perspektivu za normalan razvoj hrvatskog društva.

"Da bi to uspjeli, svo koji su sudjelovali u nečasnim radnjama na bilo koji način moraju biti sankcionirani. Netko će biti sankcioniran kaznama zatvora, netko na izborima gdje će mu građani pokazati da mu nije mjesto u politici. Politika je posao od javnog interesa gdje se treba boriti za interese građana, a ne svoje osobne, stranačke interese", naglasio je ministar.

Upozorio je kako u obrazovnog sustavu nepotizma i korupcije ima "od osnovne škole do doktorskog studija", te da njegovo ministarstvo i predlaže rješenja kako bi spriječilo da se korupcija uopće dogodi, "jer kada se dogodi, šteta je počinjena i više se nikada ne može nadoknaditi".

Novinare je zanimalo i što kao ministar može učiniti u konkrentom slučaju, pokrenuti nadzor ili inspekcije, te koja je odgovornost vodstva Akademije za ovo što se dogodilo.

Jovanović je ponovio kako će, nakon izmjena zakona, Odbor za etiku imati veće ovlasti "sankcionirati sve akademske nečestitosti koje su se događale".

Napomenuo je da je Policijska akademija u dualnom sustavu, budući da zaposlenici akademije nisu pod ingerencijom Ministarstva, koje joj, ipak, daje dopusnicu za rad.

"Normalno da ćemo u skladu s tim ovlastima izvršiti nadzor", poručio je ministar.

Slučaj korupcije na policijskoj visokoj školi komentirao je i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP), rekavši kako treba najprije utvrditi je li Brkić plagirao svoj diplomski rad ili nije, ali da to svakako ne služi na časti ni njemu ni HDZ-u.

"Ali, s obzirom što sve dolazi od HDZ-a, ovo je još i najmanje zlo", poručio je Stazić, a upitan zašto se u Hrvatskoj do sada nisu kazneno gonili oni koji su plagirali diplomske radove, odgovorio je kako je javna sramota možda i gora osuda od kaznenog progona.

HDZ-ovi zastupnici Ivan Šuker i Martina Dalić novinarima nisu htjeli komentirati taj slučaj na temelju novinskih napisa, a Šuker je tek poručio kako misli da se u pravnoj državi sve zna.

Komentirajte prvi

New Report

Close