Jednim klikom miša riješite sve probleme vezane za internetsku kupnju

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2016. u 14:53
Foto: Thinkstock

Bit će podržano rješavanje sporova vezanih uz kupnju kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu, i to bez potrebe za dugotrajnim i skupim sudskim postupkom.

Od sutra, 9. siječnja sva tijela za alternativno rješavanje sporova imat će pristup novoj platformi Europske komisije za rješavanje sporova putem interneta. Platforma će potrošačima i trgovcima omogućiti rješavanje sporova vezanih uz internetsku kupnju jednim klikom miša.

Bit će podržano rješavanje sporova vezanih uz kupnju kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu, i to bez potrebe za dugotrajnim i skupim sudskim postupkom. Komisija je prije mjesec dana predložila moderna pravila o digitalnim ugovorima radi pojednostavnjenja i promicanja pristupa digitalnom sadržaju i internetskoj prodaji diljem EU-a (priopćenje za medije), a novom internetskom platformom sada se jača povjerenje u kupnju putem interneta te tako daje važan doprinos strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a. Kada potrošači i trgovci podnesu prigovor, tijela za rješavanje sporova djelovat će kao posrednici između dviju strana u cilju rješavanja problema.

Tijelima za alternativno rješavanje sporova platforma će biti otvorena od sutra kako bi im se omogućila registracija i upoznavanje platforme prije njezina otvaranja za potrošače i trgovce 15. veljače 2016. Države članice morale su odgovarajuća tijela obavijestiti do 9. siječnja. Internetski trgovci morat će na svojim web-stranicama istaknuti poveznicu na platformu za rješavanje sporova putem interneta. Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, izjavila je: „Svaki treći potrošač naišao je tijekom prošle godine na problem prilikom kupnje na internetu. No četvrtina tih potrošača nije podnijela prigovor – uglavnom zato što su smatrali da je postupak predugačak ili da nije izgledno da će se problem riješiti. Uz novu internetsku platformu i potrošači i trgovci uštedjet će na vremenu. Sigurna sam da će se platforma intenzivno koristiti za rješavanje pritužbi potrošača.“ Dodatne informacije o alternativnom rješavanju sporova i rješavanju sporova putem interneta dostupne su ovdje. Internetska platforma bit će dostupna ovdje od 15. veljače.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Internetski trgovci morat će na svojim web-stranicama istaknuti poveznicu na platformu za rješavanje sporova putem interneta.”

Gdje točno internetski trgovci moraju istaknuti poveznicu za rješavanje sporova putem interneta na platformi?

New Report

Close