Javni poziv za drugi krug dokapitalizacije ZSE

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2015. u 12:56
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon provođenja prvog kruga, u kojem su početkom listopada dionice mogli upisati samo dosadašnji dioničari, za upis u drugom krugu, prema podacima iz javnog poziva, ostala je 4.291 dionica.

Zagrebačka burza objavila je na svojim mrežnim stranicama javni poziv ulagateljima za drugi krug dokapitalizacije, u kojem je sudjelovanje već ranije najavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Povećanje temeljnog kapitala, prema odluci Glavne skupštine Burze s kraja kolovoza ove godine, provodi se uplatom u novcu izdavanjem najviše 6.000 novih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti od tisuću kuna, a koje će u dva kruga dokapitalizacije biti ponuđene po cijeni od 2.500 kuna po dionici.

Nakon provođenja prvog kruga, u kojem su početkom listopada dionice mogli upisati samo dosadašnji dioničari, za upis u drugom krugu, prema podacima iz javnog poziva, ostala je 4.291 dionica.

Pravo upisa u drugom krugu imaju postojeći dioničari i kvalificirani ulagatelji, a ako se u tom krugu upiše više od ponuđenih dionica pravo prvenstva pri alokaciji dionica imat će EBRD, kojem će se alocirati 100 posto upisanih dionica, stoji u javnom pozivu.

Naime, sredinom prošlog tjedna ZSE i EBRD su potpisali ugovor kojim je EBRD potvrdio namjeru upisa 2.400 od ukupnog broja novih dionica preostalih za upis u drugom krugu dokapitalizacije. 

Tim je ugovorom, među ostalim, predviđeno i pravo EBRD-a na imenovanje jednog člana Nadzornog odbora Burze ukoliko postane dioničar Burze.

Drugi krug dokapitalizacije Zagrebačke burze započinje u ponedjeljak, 30. studenog, a traje do petka, 4. prosinca, kada će biti provedena i alokacija novih dionica.  

Izdanje novih dionica, stoji u javnom pozivu, smatrat će se uspješnim ukoliko se upiše i uplati najmanje 70 posto ukupnog iznosa izdanja novih dionica, dakle najmanje 4.200 novih dionica, te ako i kada se s austrijskim društvom CEESEG sklopi kupoprodajni ugovor o stjecanju svih dionica Ljubljanske burze te nastupi obveza Zagrebačke burze da isplati kupoprodajnu cijenu. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close