Jakovina od početka godine ostao bez šestero suradnika

Autor: Božica Babić , 13. listopad 2013. u 22:00
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/R. Anić/PIXSELL

Odlazak Smiljane Gorete Ban novi je uteg za zemljišnu reformu. Poništen i natječaj kojom je imenovala zamjenicu.

Nastavlja se kadrovsko osipanje u Ministarstvu poljoprivrede: iz osobnih razloga ministru Tihomiru Jakovini ostavku je dala i ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Smiljana Goreta Ban.

Dok ne pronađe zamjenu, Jakovina fiktivno Goretu Ban ostavlja kao v. d. ravnateljicu. Tu titulu dao joj je i na startu. Doveo ju je, naime, početkom travnja 2012., dok su natječaj i službeno imenovanje provedeni u svibnju. Došla je iz splitskoga Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, gdje se u Zavodu za biljne znanosti bavila povrćarstvom i fiziologijiom stresa. Odlazak Smiljane Gorete Ban novi je uteg u neprovedbi zemljišne reforme. Jakovina je lani u lipnju najavio kako će do jeseni usvojiti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te do ljeta 2013. u funkciju staviti milijun hektara državnog zemljišta i time otvoriti 50.000 radnih mjesta, što će u proračun donijeti oko sedam milijardi kuna. Zakon je usvojen tek u travnju ove godine i po njemu u zakup još nije dodijeljen ni četvorni metar državnih oranica.

Goreta Ban iza sebe ne ostavlja samo golem neobavljeni posao u Agenciji vezan uz zakup oranica nego i sporne odluke. Mjesec dana nakon što je službeno sjela u fotelju ravnateljice, polovicom lipnja 2012., oglasom traži zamjenicu. Između svih kandidata izabrala je vlastitu kumu Željku Gudelj Velaga, inače dužnosnicu Hrvatske seljačke stranke i blisku suradnicu Božidara Pankretića dok je bio ministar. Prošle srijede, međutim, poništen je natječaj po kojem je Gudelj Velaga izabrana. Je li poništenju kumovao ministar Jakovina, koji Gudelj Velagu nije želio u timu, ostalo je nepoznato. Unatoč obećanju, iz Ministarstva poljoprivrede nisu nam odgovorili na upit.

Podsjetimo, od početka godine iz tima Tihomira Jakovine otišli su pomoćnik za šumarstvo i drvnu industriju Goran Rubin, pomoćnik za ruralni razvoj Luka Čuljak, te Tugomir Majdak, načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja i član Odbora za ruralni razvoj Europske komisije, dok ga je pomoćnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vesna Gantner Kuterovac napustila početkom rujna. Jakovina je prošloga tjedna mandat uskratio i ravnateljici Poljoprivredno-savjetodavne službe Marini Mikšić, koja do daljnjeg ostaje v. d.

Istarske veze

Zemlja, pa suprugu fotelja

Bivši istarski župan Ivan Jakovčić 2010. kupio je 6,1 ha državnih oranica plativši po kvadratu 2,3 kn. Smiljana Goreta Ban vodila je Agenciju od travnja 2012. iako je službeno imenovana 18. svibnja. Rješenje o vlasništvu nad zemljištem Jakovčić je dobio u lipnju 2012. Smiljanin suprug Dean Ban, nakon što je prethodno poništen natječaj odlukom Upravnog vijeća kojim predsjeda Jakovčić, 30. srpnja 2012. postaje v.d. ravnatelj Instituta za poljopr. i turizam u Poreču, godinu dana poslije ravnatelj.

Komentari (10)
Pogledajte sve

cijelu hrvatsku poljoprivredu će on pretvoriti u poljoapoteku, meni on djeluje najsposobniji za branje šparoga u Njemačkoj, bez hrane normalno

Po izrazu lica je ili shvatio da treba hitno djelovati i uvesti red (i veliki znalci se uvijek mogu posavjetovati…) ili je shvatio da je i njemu krajnji rok za zbrisati… Prije da je ovo drugo…

Ovaj supersposbni i preuspješni lik shvatio je doslovno da treba smanjiti broj državnih službenika…. još kad bi dao otkaz..

index.hr generacija

New Report

Close