Jakovina: Očekujem velike rezultate od povlačenja sredstava iz EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2015. u 10:48
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je u srijedu kako u ovoj i idućim godinama očekuje velike rezultate u svom sektoru.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je u srijedu kako u ovoj i idućim godinama očekuje velike rezultate u svom sektoru, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi i pregovorima vezanim uz povlačenje sredstava Europske unije, te najavio pomoć obiteljskim gospodarstvima koja su u poteškoćama.

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Jakovina je kazao kako se već mjesecima za obiteljska gospodarstva priprema jedan model predstečajne nagodbe, kojim bi se financijski i operativno restrukturirali svi oni koji se nalaze u poteškoćama. Navode da je 70 posto poljoprivrednih gospodarstava blokirano nazvao je podmetanjima jer je, kaže, blokirano njih manje od jedan posto.

Istaknuo je i da je iz banaka dobio informaciju kako je tek nekoliko stotina vlasnika OPG-ova, od njih ukupno 185.000, zaduženo u švicarskim francima, tako da će fiksiranje tečaja franka i za njih obuhvatiti vrlo malo ljudi.

Poručio je i da će poticaji stići na vrijeme. Naveo je kako će se od ovogodišnjeg povećanja proračuna od 1,65 milijardi kuna najveći dio potrošiti upravo na potpore, a u nekim segmentima poljoprivrednici će dobiti i do 40 posto više novca nego prošlih godina. Inače, prvi dio poticaja isplaćuje se od kraja siječnja do 15. veljače, drugi dio u svibnju i lipnju.

"Govorimo o tri milijarde kuna, lani smo imali 2,2 milijarde kuna, i očekujem da će do 15. veljače svi poljoprivrednici imati novce na svojim računima" istaknuo je Jakovina.

Kritike da se kasnilo s pripremom projekata za povlačenje novca iz EU fondova nazvao je neargumentiranima, dodavši kako je Program ruralnog razvoja najvažniji strateški dokument Hrvatske.

"Nisam želio ponovit grešku koju su pregovarači napravili prilikom pregovaranja i zatvaranja poglavlja 11, 12 i 13, gdje smo pristali na gotovo sve zahtjeve Europske komisije. Program ruralnom razvoja je težak 2,4 milijarde eura do 2020. godine i za podizanje konkurentnosti ovdašnjih proizvođača bilo je važno da što bolje argumentiramo svoja stajališta", kazao je Jakovina.

Rekao je kako je na dnevnoj bazi u pregovorima s Bruxellesom štitio ovdašnje interese i da je uspio u gotovo svemu što je zamislio.

"Prilikom pregovaranja bilo nam je važno da donji i gornji pragovi budu što povoljniji za hrvatske poljoprivrednike, pa smo recimo za ulaganje u nove farme i slično, iako je komisija nudila puno manje, uspjeli dobiti svote od 5.000 do tri milijuna eura, a za prehrambenu industriju do pet milijuna eura", kazao je ministar.

Nadalje, za mjeru sedam, koja se odnosi na jedinice lokalne samouprave, uspio je izboriti stopostotno financiranje sredstvima EU-a svih projekata vrijednih do milijun kuna. Mali, mikro i poljoprivrednici početnici dobit će do 15.000 eura, što je, kaže, najviše u Europi, dok će gornji prag za mlade poljoprivrednike biti 50.000 eura.

Za financiranje projekata navodnjavanja osigurano je pregovorima do 15 milijuna eura po projektu, za razminiranje poljoprivrednog zemljišta 75 milijuna eura.

U prvom setu EU novca, istaknuo je Jakovina, poljoprivrednicima je na raspolaganju 640 milijuna kuna.

Kazao je i kako je ugovorenost pretpristupnog fonda IPARD podignuta na 94 posto, dok će ukupna isplata biti oko 70 posto. Očekuje da će mnogo izdašniji program ruralnog razvoja u sljedećih sedam godina povući mnogo više novca.

"Usprokos zlonamjernim kritikama, na programu ruralnog razvoja nismo izgubili ni jedan euro i napravili smo sve da zaštitimo naše interese. Sada očekujemo snažan investicijski ciklus u našu poljoprivredu, koji započinje ovim setom natječaja i koji će se nastaviti", zaključio je Jakovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close