Jakovina miče pomoćnike, umjesto da šef smijeni njega

Autor: Božica Babić , 29. kolovoz 2013. u 19:45
Vesna Gantner Kuterovac, Zvjezdana Blažić (Igor Kralj; Davor Višnjić/PIXSELL)

Vesnu Gantner Kuterovac, koja je vodila Upravu za poljoprivredu i prehrambenu industriju, zamijenit će dosa-dašnja Jakovinina savjetnica Zvjezdana Blažić.

Zajedno su došli u razdoblju kada je nacionalni agrar trebalo ubaciti u petu brzinu, no njih dvoje zajedno su ga doveli na rub ponora i stoga je šteta što zajedno nisu i otišli. Tim je riječima odlazak pomoćnice ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine Vesne Gantner Kuterovac, koja je vodila Upravu za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za Poslovni dnevnik prokomentirao izvrstan poznavatelj (ne)prilika kako u Ministarstvu poljoprivrede tako i u ukupnom sektoru. Umjesto Gantner Kuterovac, Vlada je u četvrtak imenovala dosadašnju savjetnicu ministra Jakovine Zvjezdanu Blažić.

U 20 mjeseci, koliko je ministar poljoprivrede, Jakovina je promijenio troje pomoćnika. Prvo je u ožujku Luka Čuljak, zadužen za ruralni razvoj i EU suradnju, navodno tek iz priopćenja Vlade doznao da je smijenjen. Nekako istodobno zbog osobnih razloga otišao je i pomoćnik za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, diplomirani šumar Goran Rubin (u šumarstvo je kročio još 1988.), no upućeni izvori kažu da nije htio potpisati neke dvojbene dokumente. Tek u svibnju stiže zamjena, Nikica Šprem, docent na katedri za ribarstvo zagrebačke Agronomije, doktorirao na genetici divljih svinja na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Znanstveno zainteresiran za lovstvo i ribarstvo, znanja iz drvne industrije ni u tragovima, iako upravo taj sektor grca u problemima.

Vesna Gantner Kuterovac, velika nada SDP-ove mladeži (rođena 1979.) i docentica na osječkom Poljoprivrednom fakultetu čija je specijalnost genetika krupne stoke, upravljala je istim sektorom koji je u razdoblju 2007.-2009. kao državni tajnik i član Hrvatske seljačke stranke vodio njezin suprug Krešimir Kuterovac. U toj obiteljskoj činjenici nitko, međutim, nije vidio sukob interesa. Krešimir Kuterovac direktor je u koncernu Agrokor. Ministarstvo je prisilno napustio 2009. s ministrom Božidarom Pankretićem nakon velikog prosvjeda mljekara koji su traktorima blokirali zgradu Ministarstva. Stanje u agraru, i danas teško zbog niza propusta, bit će još teže dogodine, pa je premijer istodobno zapravo trebao smijeniti i ministra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close