Izvoziti žele i HT, Vipnet te mali proizvođači fiskalnih blagajni

Autor: Bernard Ivezić , 12. listopad 2014. u 22:00
Fiskalizacija bi mnogima mogla postati unosan biznis/FOTOLIA

Tvrtke u Hrvatskoj posebno su zainteresirane za izvoz svojih fiskalnih blagajni u BiH, Srbiju, Sloveniju i Češku.

Za izvozni plan APIS IT-a, koji je razvio središnji sustav za fiskalizaciju u Hrvatskoj, i koji to rješenje želi prodavati u regiji, EU, Africi i Aziji kroz mrežu partnera, uključujući IBM, zainteresiran je niz poduzeća u Hrvatskoj od manjih i srednjih softverskih tvrtki pa sve do Hrvatskog telekoma i Vipneta.

 

1milijun

kuna prihoda od fiskalizacije imali i Hrvatski telekom i Vipnet

Tvrtke u Hrvatskoj posebno su zainteresirane za izvoz svojih fiskalnih blagajni u BiH, Srbiju, Sloveniju i Češku.U HT-u nam odgovorili ih izvoz itekako zanima. Konkretne prilike, ističu, ne žele komentirati. "No, što se tiče prihoda generiranih od usluga povezanih s fiskalizacijom, oni su u stalnom porastu", kažu u HT-u.Operater je lani od prodaje fiskalnih blagajni i popratnih usluga stekao 7,7 tisuća novih poslovnih korisnika i na njima imao prihod od milijun kuna.Na tržištu se komentira da je Vipnet prošao slično, ali da k tome ima priliku svoje rješenje prodati u Sloveniju i Češku. U kompaniji ne žele o brojkama. No, potvrđuju da u grupi Telekom Austria vlada živ interes za kupnju njihovih fiskalnih blagajni.

"Već smo poduzeli korake k izvozu tog rješenja u članice TA grupe i vjerujemo da će nastojanja APIS IT-a pomoći uspješnijem plasmanu i Vipnetovih i drugih hrvatskih rješenja na inozemna tržišta", poručuju iz Vipneta.Nenad Križan, direktor Digitrona, tvrtke koja je lani udvostručila prihod na 13,6 milijuna kuna upravo zahvaljujući vlastitim fiskalnim blagajnama, pozdravlja izvoznu inicijativu APIS IT-a. Kaže da je Digitron već u kontaktu s distributerima u Sloveniji. "Prodaja ovakvih rješenja prvenstveno ovisi o tome kad će određena država propisati obvezu fiskalizacije i na koji način", kaže Križan.Dodaje da Hrvatska ima napredniji sustav fiskalizacije od Srbije, BiH, Češke i niza drugih EU zemalja. Tamo je unazad 40 godina fiskalizacija provedena kroz plombirane blagajne s fizički zaštićenim fiskalnim modulom na koji se spremaju svi računi unazad sedam godina.

 

23puta

narastao startup Fiskal jedan zahvaljujući fiskalizaciji

"Hrvatski sustav sve račune odmah šalje u Poreznu upravu i registrira ih u realnom vremenu što je daleko naprednije", kaže Križan.Mirko Erić, direktor Infokoma, kaže da i oni već imaju partnere u Sloveniji. "Uspjeh APIS IT-a bi pomogao i nama, ali ograničeno s obzirom da se lokalni igrači vrlo brzo mogu prilagoditi i da svaka država ima drugačiji porezni sustav što iziskuje prilagodbe softvera", kaže Erić.Tomislav Vintar, suvlasnik tvrtke Fiskal jedan, najuspješnije hrvatske softverske tvrtke u ponudi fiksalnih blagajni, koja je lani na tome narasla 23 puta na 23,3 milijuna kuna prihoda, kaže tek da ih izvoz hrvatskog modela fiskalizacije jako zanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close