Iznenadna ponuda: Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj 12 borbenih aviona za samo 79,5 milijuna dolara

Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Prvi zrakoplovi stigli bi već 2019., nakon produljenja životnog vijeka za 2000 sati, cijena uključuje i obuku 5 pilota, inženjera i tehničara.

Spreman sam pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavu eskadrile borbenih zrakoplova, Miragea 2000 u izvrsnom stanju po ukupnoj cijeni od – 75,9 milijuna američkih dolara za 12 zrakoplova – kaže za Večernji list Zvonko Zubak.

Ponuda zvuči senzacionalno s obzirom na to da se Hrvatska već godinama muči s nabavom eskadrile i s obzirom na to da MORH nije uspio nabaviti izraelske F-16 Barake po cijeni od 500 milijuna dolara zbog protivljenja SAD-a. Sada Vlada nastoji reorganizirati nabavu i pokrenuti izravne pregovore sa Sjedinjenim Državama i švedskim SAAB-om o nabavi F-16 ili JAS-39 Gripena.

Zubakova ponuda dolazi “kao grom iz vedra neba”. I da je riječ o nekome drugom, tako povoljna izazvala bi nevjericu, no kada je Zubak u pitanju, činjenica jest da se već dokazao kao svjetski trgovac oružjem, a Hrvatska još pamti da je HRZ naoružao u ratnim i uvjetima embarga s po nekoliko eskadrila MiG-ova 21, borbenim eskadrilama helikoptera Mi-24, transportnim Mi-8 i Mi-17, s ukupno 53 letjelice!

Avioni operabilni Početkom lipnja Zubak je svoju ponudu poslao na četiri adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu.

U svojoj ponudi Zubak nudi konkretnu pomoć u kupnji 12 aviona Mirage C od države Brazil. Avioni su, kaže, IV. generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. s preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6000 sati leta, piše Večernji list.

Komentari (4)
 • Kirin
  Kirin 14:01 25.6.2019.

  Ukinut županije i agencije i imamo za 3 eskadrile najnovijih zrakoplova! A nebi morali uvozit ni radnu snagu…:

 • All
  All 12:54 25.6.2019.

  Za nas predobro. Formalnost cemo ispuniti, nek se jos obavezu uz neku normalnu naknadu odrzavanja i fajrunt !! Sto ce nama avioni ??? Kradeze je vec ionako doveo drzavu na nivo da jedino romi bez posla i to samo ako primaju naknade ostaju ovdje :) Ostat ce ministri i oni koji primaju naknade za nerad !!

 • VasIsusK
  VasIsusK 11:59 24.6.2019.

  To je zastarjelo SMECE. Brazil kupuje nove Gripen E avione od Svedske. TO je poznato, a vi niste istrazili temu. Tom avionu nije ostalo nista resursa, i to je stari avion koji nece jos dugo letjeti. Francuska ce ga izbaciti iz upotrebe svaki cas.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!