Izašao prvi broj lista ’21. stoljeće’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2012. u 10:53
PXL

Izdavač navodi kako i odabranim nazivom tiskovine žele podvući različitost od ostalih dnevnih novina.

Na kioscima su danas osvanule nove nacionale dnevne novine pod nazivom "21. stoljeće" koje u prvom broju na 63 stranice kao "udarne" teme donose anketu u kojoj političari, ekonomisti i druge javne osobe odgovaraju na pitanje "što je dobro u Hrvatskoj" te tekst o Institutu Svete obitelji hercegovačkog fratra Joze Zovka smještenom u luksuznoj vili na Floridi.

U uvodnoj riječi glavna urednica Nada Mirković, citirajući riječi oslobođenog generala Ante Gotovine, poziva na "zajedničko okretanje prema budućnosti". Istaknuvši kako "naša sudbina nije zapisana u zvijezdama niti ju kontroliraju sile izvan naše moći, već ju sami pišemo", glavna urednica naglašava kako je to "simbolički ulazak u 21. stoljeće – vjerovanje u budućnost, a to onda znači i u obitelj, rad, poduzetništvo".

Izdavač novog dnevnika je tvrtka "Miran dan", čiji vlasnik i direktor Marjan Jurleka je uoči prvog broja izjavio kako se nadaju da će drugačijim sadržajem vratiti dio čitateljske publike u vrijeme teške krize u tiskanim medijima. U "21. stoljeću" smatraju da je pad čitanosti samo jednim dijelom rezultat krize i općeg pada potrošnje te da je dio čitatelj odustao od kupovanja novina jer nisu zadovoljni ponuđenim sadržajem. Upravo zbog toga vjeruju da pokretanjem novine, koja će biti drugačija od postojećih, mogu ponuditi ono što čitatelji zaista žele te vratiti dio "publike".

Glavna urednica Nada Mirković najavila je da će novi dnevni list pokrivat širok raspon tema – od političkih, ekonomskih do društvenih, ali "uvijek iz perspektive čitatelja i s naglaskom na ono što je zaista bitno za njega, a ne za neke uske političke ili društvene, pa i medijske elite". "Naš recept za uspjeh je relevantnost za čitatelje u kombinaciji s pozitivnim stavom i optimizmom. Novinarstvo se ne smije svesti samo na pesimizam, negativnost i neprestane napade što je danas dominantan medijski sadržaj", izjavila je uoči objave prvog broja glavna urednica. Izdavač navodi kako i odabranim nazivom tiskovine žele podvući različitost od ostalih dnevnih novina.

"21. stoljeće" izlazit će u dva izdanja, a cijena mu je pet kuna.

Novi dnevnik pokrenut je u godini u kojoj je na hrvatskom medijskom tržištu ugašeno troje novina, dnevnik Vjesnik koji je prestao izlaziti nakon 72 godine te tjednici Forum i Nacional. Prema podacima koji su nedavno iznijeti na tribini o krizi novinarstva u povodu Europskog dana obrane novinarstva, u hrvatskom je novinarstvu u protekle tri godine izgubljeno 300 radnih mjesta, što je gotovo deset posto od ukupnog broja zaposlenih novinara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako može biti prvi broj novina i kad ih otvoriš “KONZUMOVA AKCIJA VIKEND”
Jedan minus.

New Report

Close