Iz proračuna više od pet milijardi kuna za sanaciju zdravstva

Autor: Marija Crnjak , 13. lipanj 2013. u 11:47
U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dug ljekarnama može se uplatiti već danas, obećao ministar financija.

Još jednom Vlada će iz državnog proračuna sanirati dug javnog zdravstva u iznosu od 5,6 milijardi kuna, od čega se najviše odnosi na dugove za lijekove, odlučeno je na današnjoj sjednici, a ministar financija Slavko Linić kazao je da se dug prema ljekarnama može uplatit već danas.

"Ministarstvo financija zadužilo se kako bi platilo više od pet milijardi duga HZZO-a sa stanjem na dan 31. 12. 2012.", kazao je Linić.

U pojašnjenju uz zaključak Vlade stoji da će se sanacijom zdravstvenih ustanova dio obveza Zavoda smanjiti, jer su ustanove dužne isknjižiti svoja potraživanja prema Zavodu. Iznos od 2,5 milijardi kuna predstavlja stanje obveza koje Zavod treba platiti prema ugovornim subjektima i svođenje roka plaćanja na 60 dana. Najveći dio obveza odnosi se na obveze za lijekove, jer je njihov ugovoreni rok  plaćanja 180 dana.

Prilikom Vladina davanja mišljenja na Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke, Linić je danas podsjetio da je javni dug u 2012. porastao za 21,5 posto, te dosegnuo 177,4 milijarde kuna.

"To pokazuje da je bivša Vlada ostavila puno neriješenih problema, poput brodogradnje na čije je sređivanje otišlo više od 10 milijardi kuna. Ove dugove moramo vratiti svojom imovinom, a ne porezima", ustvrdio je Linić. Izvještaj HNB-a pokazao je i smanjenje plasmana banaka za 2,5 posto poduzećima te 1,6 stanovništvu, uglavnom zbog kreditne nesposobnosti, s tim da su na 13,8 posto povećani krediti koji su nenaplativi, što ugrožava i dobit banaka koja je pala za 25 posto. Dobit HNB-a pala je na 475,5 milijuna kuna s lanjskih 2,6 milijarde, uglavnom uslijed problema tečajnih razlika.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da je Hrvatska napravila velik napredak u korištenju pretpristupnih fondova, podigavši iskorištenost fondova s 37 posto na 70 posto u zadnjih godinu i pol. Također, u navedenom razdoblju ugovorena je alokacija 200 miljua eura, za razliku od prethodne tri godine tijekom kojih je ugovoreno 250 milijuna eura. Ugovori u okviru IPARD programa, što je bila najkritičnika komponenta, pritom su porasli s 15 posto na 50 posto. Također, u ovoj godini ide rekordna isplata IPA sredstava koja će premašiti 200 milijuna eura, ili gotovo duplo više nego u prošloj godini.

Vlada je donijela i zaključak kojim je dogovoreno da će Radna skupina za fondove Europske unije tromjesečno izvještavati Vladu Republike Hrvatske o napretku pripreme i provedbe devet investicijskih projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna eura te i 22 sheme dodjele bespovratnih sredstava, a koji se pripremaju za sufinanciranje iz strukturnih fondova Europske unije.

Vlada je danas oslobodila od obveze fiskalizacije veterinare za usluge na terenu i u okviru provedbe obveznih mjera kontrole bolesti životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, te Croatia Airlines za prodaju robe u avionima, zbog ugrožene sigurnosti, a te transakcije ionaiko kontrolira Carina. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


obično upumpavanje novca oni zovu sanacijom, nikakvog plana restrukturiranja, utvrđivanja problema i odgovornosti koji su i doveli do ovog stanja; ništa – samo ubaciti novce i nastaviti se ponašati bolesno neodgovorno i nekomptetentno kao i do sada.

Bravo, kao i cijelo vodenje drzave. Sad gurni cep gdje curi, a kad ponovo izleti iz rupe, vec ce doci netko drugi. Ne rjesava se problem, tj uzrok, nego samo posljedica. Gasenje vatre. Vrlo brzo ce opet biti isto.

obično upumpavanje novca oni zovu sanacijom, nikakvog plana restrukturiranja, utvrđivanja problema i odgovornosti koji su i doveli do ovog stanja; ništa – samo ubaciti novce i nastaviti se ponašati bolesno neodgovorno i nekomptetentno kao i do sada.

New Report

Close