Ivan Čermak ušao u Partner banku, zasad sa 10% vlasništva

Autor: Jadranka Dozan, Saša Paparella (VLM) , 19. rujan 2013. u 16:31
Čermak je samo dio šireg plana kapitalnog snaženja Partner banke/Marko Prpić/PIXSELL

Iako Čermakov novac nije donio svježi kapital banci, ova transakcija samo je njegov prvi ulagački korak.

Zagrebačka tvrtka Metroholding Bože Čule više nije jedini dioničar zagrebačke Partner banke. Ovih dana u vlasničku je strukturu te banke s nešto manje od 1,3 milijarde kuna aktive te 0,32 posto tržišnog udjela ušao i Crodux Plin Ivana Čermaka, i to s 9,99 posto dionica.

 

1,3milijarde

kuna iznosi aktiva Partner banke, što je 0,32 posto tržišnog udjela

Umirovljeni general time je svoj ulagački portfelj prošrio i na bankarski biznis, a iz podataka Središnjeg klirinško-depozitarnog društva jasno proizlazi da mu je 10-postotni udjel  prepustio Metroholdingov vlasnik Čulo. Čermakov ulazak u banku u ovoj fazi nije, dakle, donio svježi novac samoj banci, no prema saznanjima Poslovnog dnevnika, njegovo je stjecanje deset posto dionica samo prvi ulagački korak nakon kojega se očekuje i sudjelovanje u planiranom kapitalnom snaženju banke. Ivan Ćurković, predsjednik Uprave Partner banke i čovjek najvećeg povjerenja Bože Čule, s tim u vezi kaže tek kako nije tajna da u banci rade na strateškom planu razvoja za narednih pet godina te da on, naravno, uključuje i plan povećanja kapitala. Čermakov ulazak u vlasničku strukturu očito je jedna od uporišnih točaka širega plana, s tim da se u njemu računa na više potencijalnih partnera.

Njihov broj, kao i tempo dokapitalizacije, još su otvorena pitanja, ali u bankarskim krugovima tipuje se na to da vodstvo Partner banke u pogledu profila investitora prije svega cilja na nekolicinu domaćih poduzetnika koji će ulaganje u kapital banke prepoznati ekonomski isplativim. Takav profil, uostalom, prevladava i u današnjem sastavu Nadzornog odbora banke; uz predsjedavajućeg Čulu u NO-u su Jako Andabak i Ivan Miloloža, dok je četvrti član bivši ministar Radovan Fuchs. Kako god bilo, Ćurković je u ime vlasnika Partner banke već s prvim inicijativama spajanja malih banaka dosta izravno izražavao sumnju prema forsiranom okrupnjavanju, ističući kako ta banka "neće odustati od samostalnog poslovanja". Najizravnije je tu sumnju izrazio u kontekstu  pritisaka na okrupnjavanje malih banaka pod okriljem fondova za gospodarsku suradnju, preciznije, Alternative FGS-a.

"Partner banka, koja gaji sumnju prema toj inicijativi, čvrsto stoji na nogama i nema razloga popuštati pritiscima", rekao je dodajući kako je "bez obzira na krizu uvjeren u opstojnost i potrebu postojanja malih banaka na domaćem bankarskom tržištu".  Iako se većina financijaša  slaže da je postizanje zadovoljavajuće troškovne konkurentnosti veći izazov za male nego za velike banke, a i pokazatelji poslovanja sugeriraju da je kod dosta njih danas dvojbena održivost poslovnog modela, činjenica je i da među malim bankama  postoje bitne razlike. Zbog toga, uostalom, neke od malih banaka nisu ni bile ozbiljno u raznim dosadašnjim kombinacijama za spajanja. To je slučaj i s Partner bankom. Njezinih 164 milijuna kuna jamstvenoga kapitala trenutno implicira stopu adekvatnosti kapitala od 14,5 posto, ali trenutni "višak" kapitala od 2,5 postotnih bodova povrh zakonom propisanog praga ne predstavlja baš jako komfornu situaciju u pogledu kapitalne snage banke, posebice ima li se na umu skoro HNB-ovo zaoštravanje pravila vezanih uz klasifikaciju plasmana i zahtjeve za rezervacijama.

 

Čurković

Partner banka čvrsto stoji na nogama i neće popustiti pritiscima

Utoliko je logična i pomna razrada plana dokapitalizacije u okviru strateškog plana razvoja, dio kojega je zapravo i nedavna transakcija s Čermakom i koji, prema svemu sudeći, barem u srednjem roku vodi nastavku samostalnog razvojnog puta. Banka je, inače, u prvoj polovici ove godine zadržala aktivu nadomak 1,3 milijarde kuna i pritom iskazala 4,5 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, dok su je prošle godine povećane rezervacije bile gurnule u gubitak u iznosu nešto većem od 22 milijuna.  Vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak poduzetništvom se počeo baviti 1973., kada je otvorio servis za klima-uređaje i rashladne sustave. Krajem 80-tih je ušao i u partnerstvo s vlasnicima zagrebačke diskoteke The Best. Poslije prvog sabora HDZ-a postao je dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i savjetnik Franje Tuđmana, a kasnije je pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i logističar HV-a.U ratu se počinje baviti trgovinom naftom, pa osniva tvrtku Crodux koju 1999., skupa sa 15-tak postojećih i planiranih benzinskih crpki, prodaje austrijskom OMV-u. Potom osniva Tifon i podiže novi lanac crpki, a 2007. i tu tvrtku prodaje i to mađarskom MOL-u za 150 milijuna eura.

Tada je već bio u Haagu kao optuženik za ratne zločine. Novcem dobivenim za Tifon počinje gradnju terminala za ukalupljeni naftni plin u općini Sveti Križ Začretje. U međuvremenu, 2008. osniva novu tvrtku pod nazivom Crodux.U pravom je poslovnom zamahu otkako ga je u travnju 2011. Haški sud oslobodio optužbi. Početkom 2013. Čermak je od austrijskog OMV-a kupio ono što im je 1999. prodao, taj je lanac u međuvremenu narastao na 63 benzinske crpke; navodno ga je sada platio nešto manje 100 milijuna eura.Nakon poslovnog kraha Roberta Ježića Čermakov Crodux plin počeo je pokazivati interes za preuzimanje zagrebačkog Diokija i s njim povezane Dina Petrokemije na Krku. Čermak je dostavio svoj prijedlog sudjelovanja u restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe, u koju su te dvije tvrtke zapale jer je svaka dužna po milijardu kuna.

Njegov Crodux plin nudi 27 milijuna eura obrtnih sredstava za pokretanje proizvodnje u oba pogona, zadržavanje postojećih radnih mjesta te otvaranje 500-tinjak novih. Zauzvrat traže da država otpiše dug od 40-tak milijuna kuna na teret njihovih potraživanja, iako po zakonu Ministarstvo financija u predstečajnoj nagodbi može otpisati najviše 70 posto duga. Nakon što su se krajem kolovoza HEP, Zagrebačka i Hypo banka usuglasili oko plana financijskog restrukturiranja Diokija, velika je šansa da Čermak postane većinski vlasnik i Diokija i Dine.Lani je Ivana Čermaka Večernji list nazvao "investicijski najaktivnijim domaćim ulagačem". U Slavonskom Brodu planira gradnju plinske termoelektrane, no u srpnju je stigla neugodna vijest da HEP odustaje od plana da s 25 posto sredstava sudjeluje u tom projektu, koji je u visokoj fazi ishođenja pripremne dokumentacije. Ukupna vrijednost investicije trebala je iznositi oko 500 milijuna eura, a uz strane partnere važnu je ulogu trebao imati i HEP, kao mogući partner i svojevrsna garancija otkupa energije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

?! Kao da ima viška novca pa kupuje 10% male bancice. Prosto se postavlja pitanje otkud nakon kupnji benzinskih Omv na kredit

New Report

Close