Istra bi mogla premašiti 23 milijuna noćenja

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2015. u 09:12
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Jako dobro su poslovali hoteli koji su u plusu za devet posto što je izuzetno bitno jer se radi o gostima bolje platežne moći.

Udarni vikendi u srpnju dali su naslutiti da će ovaj mjesec turistički djelatnici u Istri biti zadovoljni. Prema podacima županijske Turističke zajednice, za nama je jedan od turistički najboljih srpnja u povijesti. U Istri je bilo 12 posto više gostiju u odnosu na lani, odnosno nešto manje od 844 tisuće. Oni su ostvarili čak osam posto više noćenja, odnosno 6,4 milijuna.

Kad govorimo o ukupnom turističkom prometu od početka godine pa sve do 31. srpnja ostvareno je 1,9 milijuna dolazaka što je plus od devet posto te 11,9 milijuna noćenja što je rast od čak šest posto u odnosu na lanjsku godinu.

"Dosadašnje brojke za prvih sedam mjeseci nam govore da je priprema godine sa strane privatnog i javnog sektora vrlo dobro odrađena. Rezultat predsezone je bio jako dobar, a srpanj je dodatno potvrdio dobre rezultate. Daleko je najbolji u povijesti Istre s rekordnim brojem dolazaka i noćenja čime se sedmi mjesec polako približava kolovozu po dolascima i noćenjima jer je anulirana takozvana srpanjska rupa. Veliko povećanje bilježimo jer smo lani imali minus od šest posto u srpnju. U svakom slučaju sada imamo "višak" od 165 tisuća dolazaka i 720 tisuća noćenja u prvih sedam mjeseci. Ako kolovoz i rujan budu isto tako uspješni, očekujemo da bismo ove godine mogli premašiti 23 milijuna noćenja, kaže za Glas Istre direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević koji očekuje i dobar kolovoz te prvih 20 dana rujna koji se smatraju takozvanim produžetkom glavne sezone.

Posebno je zadovoljan što su u ovom periodu sva četiri glavna turistička tržišta dobro reagirala. Tu misli na Njemačku, Austriju, Italiju i Sloveniju. Austrijanci su, naime, u plusu za devet posto, Talijani za 11, Nijemci za 10, a Slovenci za 4 posto kada se sagledavaju noćenja.

"I druga tržišta su dobro reagirala. Tako je domaće u plusu za pet posto, a tu su i Češka, Mađarska, Velika Britanija u koju puno ulažemo, Švicarska i Poljska. Mali kuriozitet je Ukrajina koja raste ove godine za deset posto, dok su Rusi u padu za 30 posto. Nizozemci su negdje na istoj razini kao i lani", tvrdi Ivošević.

Ističe da su jako dobro poslovali i hoteli koji su u plusu za devet posto što je izuzetno bitno jer se radi o gostima bolje platežne moći. U plusu za osam posto je privatan smještaj i apartmanska naselja, dok je u kampovima promet bolji za četiri posto. Ujedno, sva velika turistička središta bilježe značajan rast noćenja od početka godine do kraja srpnja: Labin i Medulin po tri posto, Poreč  osam, Pula sedam, Rovinj pet, a Umag visokih 12 posto. I mala odredišta u unutrašnjosti se mogu pohvaliti rekordima.

Ivošević dodaje da još nije sigurno je li na ovako dobru sezonu utjecala situacija koja se tiče sredozemnih destinacija kao što su Grčka ili Egipat, ali vjeruje da je to tek manji utjecaj te da će vjerojatno krizu u tom dijelu Europe na svom prometu najbolje osjetiti Italija i Španjolska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close