Iskusni metalci odlaze vani, mladi ih prate čim ispeku zanat

Autor: Saša Paparella , 30. prosinac 2015. u 07:45
Na hrvatskom tržištu rada sada se uglavnom nude neiskusni i svježe obrazovani metalski kadrovi/M. Jurinec/PIXSELL

Zbog manjka kadrova ni kapitalni projekti neće povećati zaposlenost, upozorava mladi stručnjak Đuro Božanović.

U Hrvatskoj se najavljuju kapitalni projekti, od kojih se očekuje povećanje zaposlenosti. No, Đuro Božanović, mladi menadžer s dugim međunarodnim menadžerskim stažom u montažerskim tvrtkama, upozorava na mogućnost da se unatoč velikim projektima nezaposlenost izuzetno malo smanji, i to zato što Hrvatska nema dovoljno iskusnih kadrova.

 "Teško je danas naći gotovog stručnjaka ili metalskog djelatnika osposobljenog za izvođenje kapitalnih projekata. Metalska branša trpi kroničan nedostatak osposobljene i kvalificirane radne snage u svim segmentima industrije, iako su inženjerima zavarivanja hrvatske tvrtke spremne ponuditi bruto plaću i do 20.000 kuna, a dobre ponude dobivaju i glavni inženjeri gradilišta s dokazanim radnim iskustvom vođenja projekata, samostalni cjevari izometričari te specijalizirani zavarivači.  Naši stručni kadrovi odlaze u zemlje Europske unije ili Afrike zbog lošeg materijalnog stanja u područjima nekad jake, a danas opustošene domaće metalske industrije", kaže Božanović.

 

20tisuća

kuna nude hrvatske tvrtke inženjerima zavarivanja

Na hrvatskom tržištu rada sada se uglavnom nude neiskusni i svježe obrazovani metalski kadrovi, na koje bi montažerske i ostale metalnoprerađivačke tvrtke morale potrošiti dosta novca ne bi li ih osposobile za rad. Za to sve potrebno je i dosta vremena, a za brzi gospodarski razvoj i napredak vremena imamo sve manje, dodaje naš sugovornik. "Hrvatsku muči sveobuhvatni nedostatak radne snage u svim sferama gospodarstva", naglašava naš sugovornik, sudionik u raznim kapitalnim projektima u inženjeringu, montaži industrijskih postrojenja, energetici i petrokemiji.

Montažerske tvrtke posljednih godina imaju izuzetno malo kvalitetnog i osposobljenog stručni kadara, a kao protutežu dobivaju nesamostalan, priučen i nedovoljno iskusan personal koji ima temelje teoretskog znanja, ali nedovoljno za ozbiljne poslovne zahvate. Većina domaćih tvrtki ulaže puno u internu obuku mladih kadrova koji nakon nekog vremena napuste tvrtku, tražeći nove izazove na tržištima EU. Božanović predlaže rješenje: liberaliziranje uvoza stručne radne snage iz Hrvatskoj susjednih ili bliskih zemalja, pri čemu bi se stavio naglasak na stručnost, iskustvo i obrazovanje.

Ističe da bi se upravo na taj način duboko promijenila praksa da montažerske tvrtke često i ne mogu izvesti određene projekte. "Što prije se treba uhodati uvođenje stručnog kadra iz trećih zemalja dok u Hrvatsku ne dođu veći i značajniji projekti, a uz svakog stručnjaka puno mladih se može obučiti u nekoliko godina", ističe naš sugovornik, trenutačno angažiran u Munchenu kao menadžer u tvrtki IMR GmbH. "Ponosan sam što se isplatio sav trud uložen u to da moja sadašnja tvrtka prenese dio svojih ulaganja i poslovanja iz inozemstva u Hrvatsku", kaže Đuro Božanović. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po ovome on misli da bi otvaranjem uvoza se nesto rjesilo. On to misli da bi Hrvatska bila kompetitivna i uspjela privuci kvalitetan kadar koji bi prije izabrao Hrvatsku nego Njemacku, Svedsku itd..

Koji optimist

New Report

Close