Ipak se kreće – otvaraju se nova radna mjesta širom Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2015. u 12:42
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Najznačajniji rast proizvodnih ulaganja je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje će samo ove godine posao naći oko 1.500 radnika.

U zemlji je 321.000 nezaposlenih, otpuštanje radnika u nekim kompanijama još nije gotovo, velik broj tvrtki propada, ali ipak, ohrabrujući je podatak da se uočavaju promjene na tržištu rada jer se usporedno, iako u puno slabijem intenzitetu, otvaraju nova radna mjesta, piše Večernji list. Otvaraju se novi trgovački lanci, investira se u farmaceutskoj industriji i turizmu, poslovne zone postaju sve bolji okidač za proizvodna ulaganja, a nova radna mjesta najavljuju i tvrtke koje su dobile novac iz fondova EU.

Dobro je tako čuti da se oporavlja Željezara Sisak. Ove godine iz Željezare najavljuju otvaranje 30 radnih mjesta, nakon prošlogodišnjih 70, a tvrtka Gumix Elastor preuzela je 40-ak radnika iz Borova. Veliku važnost kod proizvodnih ulaganja, pa tako i otvaranja radnih mjesta, ima i pristup lokalnih čelnika. Tako je čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi nekoliko puta pohvalio gradonačelnika Nove Gradiške Željka Bigovića zbog brzine u pripremi za gradnju tvornice, počevši od dobivanja građevinske dozvole u samo 19 dana.

Interes raste i za Gorski kotar, otvara se 40 radnih mjesta u tvornici za proizvodnju paleta, dok će proširenje pogona Palfingera, ako se postigne dogovor s državom, donijeti 300 radnih mjesta. Od trgovačkih lanaca svi su u većim investicijama – od InterSpara, Lidla, Kauflanda, Konzuma…

Najznačajniji rast proizvodnih ulaganja je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje će samo ove godine posao naći oko 1.500 radnika. Međimurski župan Matija Posavec kaže kako će ove godine županija sigurno imati 600 novih radnih mjesta.

Varaždinski župan Predrag Štromar kaže da je razlog otvaranja oko 1.000 radnih mjesta u toj županiji taj što je ulagaču bitna kvalitetna radna snaga i brzina dobivanja građevinske dozvole. Grad Ivanec u toj županiji dobio je razna priznanja kao lokacija dobra za ulaganje, investitora ima, no glavni problem ostaje, kaže gradonačelnik Milorad Batinić, što su prometno izolirani. S ulagačima pa i županima i gradonačelnicima intenzivno surađuje Agencija za investicije, koja je, kaže ravnatelj Damir Novinić, od početka godine pomogla u realizaciji 14 investicijskih projekata koji su zaposlili 1.523 osobe. Do kraja godine očekuje se početak poslovanja za 15-ak investicijskih projekata i dodatnih 3.000 zaposlenih. Prije dvije godine s investicijskim ciklusom krenule su farmaceutske tvrtke, koje postupno zapošljavaju, dok je lani to izrazitije krenulo i u turističkom sektoru – od Karisme, Jadranke, Maistre, Valamara…

Komentari (7)
Pogledajte sve

Di je sad Severina s bedžem na kojemu je broj? Neće flojsa protiv (svojih) štetočina!


[emo_palacg]

Twixer:

Zaposleni

Veljaca 2014: 1 310 433
Veljaca 2015: 1 295 688
Smanjenje broja zaposlenih u godinu dana: 14 745

izvor Drzavni Zavod za Satatistiku

@ Jovan ,

daj mi recite čemu [emo_palacg] ?

Pad zaposlenosti ti vidiš kao Up ?

PD obmanjuje :


Nezaposlenost-u-hrvatskoj najvisima-u-europskoj-uniji

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

Bez posla je u veljači prema Eurostatu raspoloživim podacima bilo 353 tisuće hrvatskih građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu, te 31 tisuću više nego u istom mjesecu lani.

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

otvaraju se nova radna mjesta širom hrvatske
je,stoje u redovima za radna mjesta

New Report

Close