Inovativni poduzetnici: Utičnice i punjači koji štede struju, čamac za panoramsku vožnju

Autor: Agencija VLM , 18. studeni 2012. u 10:47
Sajam inovacija u Šibeniku (PXL)

Josip Špoljar nagrađen je zlatnom medaljom za dekorativne prozirne uloške, a Zlatko Borović za punjač

– Naša produžna utičnica omogućuje da se daljinski isključuju pojedini dijelovi, pa ako je tzv. zerro šteker priključen na televizor, DVD i digitalni prijamnik, ušteda mjesečno iznosi oko 25 kuna. Produžna utičnica ima dva mjesta koja se mogu isključiti i služe za antenu, telefon, internet rute ili uređaje koje ne želite isključivati, pa se na taj način štedi mjesečno i do 50 kuna – opisuje Bojan Dominić iz tvrtke Energosistemi iz Goričana inovaciju nagrađenu srebrnom medaljom na 37. hrvatskom salonu inovacija u Šibeniku, na kojem je Udruga inovatora Međimurja Inoma proglašena najboljom u Hrvatskoj u 2012. godini!

– Postoji nešto slično na tržištu, no dosta komplicirano, a mi smo utičnicu pojednostavili i poboljšali tako da štedi više energije. Patentirali smo je i ukoliko prođe testiranja, može u masovnu proizvodnju – dodaje Dominić. Srebro je osvojio i preloški inovator Đuro Fleten za panoramski čamac za vodu. Čamac je dug 580 centimetara, širok 280, s ravnim koritom. U sredini je kabina u kojoj može sjediti do deset ljudi. Postiže brzinu do 20 kilometara na sat, a potrošnja je oko 2,5 litara. Težak je oko 650 kg. Prednost mu je i zatvorena kabina koja putnike štiti od kiše i sunca, a zbog aluminijske konstrukcije ima dobre manevarske sposobnosti.

Srebro i nagradu Tajwana za inovativnost pripalo je Mladenu Kutnjaku za ručnu dizalicu za dizanje nastavaka. Sastoji se od dva gumena kotača koji joj omogućuju kretanje i manevriranje. Može se brzo postaviti na postolje, a nastavci se lakše podižu i spuštaju zbog prijenosa sile preko reduktora. Olakšava rad s pčelinjim košnicama i čuva leđa i mišiće pčelara.

Josip Špoljar iz Donjeg Kraljevca nagrađen je zlatnom medaljom za dekorativne prozirne uloške od stakla ili plastike koji se postavljaju na otvore za vrata, prozore, namještaj, reklamne panoe, rasvjetu i drugdje gdje se očekuju svjetlosni efekti uz prozirnost, blještavilo i boju materijala umetnutom između njih. – Sastoji se od ravne ili zakrivljenje površine stakla ili plastike ili drugog prozirnog materijala, na koju se nanosi tanak sloj pijeska ili prozirnih staklenih kugica koje mogu biti u svim bojama i veličinama. Po želji može se postaviti i pasivna LED rasvjeta – opisuje Špoljar. Zlatko Borović iz Donjeg Pustakovca zlatom je nagrađen za punjač koji po završetku punjenja uređaja mobitelja, ručnog alata, prijenosnih računala, akumulatora ili baterija, na svom izlazu ima potrošnju – nula.

Komentirajte prvi

New Report

Close