INAgip sklopio ugovor o izgradnji platformi vrijedan 30 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2012. u 15:45
.

Zajednička kompanija Ine i Enija, potpisala je Ugovor o izgradnji odobalnih plinskih platformi s tvrtkom Rosetti Marino iz Italije, a čiji će podizvođač biti Viktor Lenac.

INAgip, zajednička kompanija osnovana od strane Ine i talijanskog Enija, potpisala je danas Ugovor o izgradnji odobalnih plinskih platformi s tvrtkom Rosetti Marino iz Italije, a čiji će podizvođač biti hrvatska tvrtka Viktor Lenac. Ukupna vrijednost ugovora je 30 milijuna eura (uključujući sigurnu izgradnju jedne platforme te mogućnost izgradnje još jedne), priopćeno je iz Ine.

Predviđeni radovi uključuju izgradnju dviju odobalnih proizvodnih platformi za potrebe tvrtke INAgip, a odvijat će se u nekoliko faza (izgradnja postolja, radovi bušenja i opremanja bušotina te izgradnja i postavljanje procesnih modula). Izgradnja prve platforme trebala bi trajati 20 mjeseci, a već sredinom sljedeće godine očekuje se postavljanje postolja. Ova platforma bit će postavljena na postojećem plinskom polju IKA JZ (jugozapad). Izgradnja druge platforme je opcionalna te ovisi o rezultatima nove istražne bušotine koju će INAgip izbušiti u međuvremenu.

Radovi na izgradnji platformi će se u najvećem obujmu izvoditi u brodogradilištu Viktor Lenac, podizvođaču tvrtke Rosetti Marino, čime je ispunjen zahtjev INAgipa da ukupni udio vrijednosti od strane hrvatskih dobavljača bude veći od 50 posto. „Smatramo da smo na ovaj način dali svoj doprinos razvoju i rastu lokalnog gospodarstva, što nam je posebno drago jer smatramo kako je INA, kao hrvatska kompanija, odnosno u ovom slučaju INAgip, okosnica hrvatskog gospodarstva koja svojim investicijskim projektima može biti pokretač i lokalnih hrvatskih kompanija“, objasnio je Željko Mlinarić, direktor INAgipa u ime Ine.

Daniele Rossi, glavni izvršni direktor tvrtke Rosetti Marino naglasio je: „Rosetti Marino Grupa je prisutna od samih početaka pridobivanja prirodnog plina na Sjevernom Jadranu. Izgradili smo i isporučili INAgipu prvu odobalnu platformu Ivana A. Do sada smo isporučili ukupno 12 platformi za INAgip. Sve ove platforme su izgrađene i isporučene u suradnji sa Brodogradilištem Viktor Lenac, kao našim stalnim i dugoročnim partnerom. Drago nam je da su INA i Eni ponovno u razvojnom ciklusu crpljenja prirodnog plina iz Jadrana. Sigurni smo da će Rosetti d.o.o. kao i naš partner Viktor Lenac, izgraditi ove platforme na zadovoljstvo INAgipa. Veselimo se budućoj suradnji.“

„Viktor Lenac ulazi u posao gradnje platformi još 1985. godine, kada je bio na čelu konzorcija hrvatskih brodogradilišta koja su izgradila prvu bušaću platformu „Labin“. U zadnjih desetak godina izgradili smo postolja, proizvodne i stambene module za 13 plinskih platformi u Sjevernom Jadranu, za potrebe Edine i INAgipa.  Ovaj posao dolazi upravo u trenutku kada je tržište remonta i preinaka u velikoj krizi te će izgradnja ovih dviju platformi u Lencu popuniti kapacitete proizvodnje u 2013. godini.  Sigurni smo da će kao i dosad platforme biti isporučene u roku i u zadovoljavajućoj kvaliteti izrade. Očekujemo nakon uspješnog završetka ovog posla, na zadovoljstvo svih sudionika, nastavak suradnje sa Rosettijem i u ostalim poslovima vezanim za energetski razvoj Hrvatske“, izjavio je ovom prilikom Robert Škifić, predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac.

INAgip je zajednička kompanija Ine i Enija osnovana 1996., a upravlja s ukupno 17 platformi na Sjevernom Jadranu, 16 proizvodnih i 1 kompresorskom (Ivana K). Plinsko polje Annamaria koje je pušteno u proizvodnju 2010. godine obilježilo je vrhunac proizvodnje sa sjevernog Jadrana. „Očekujemo da će nove platforme dati dodatni doprinos našoj proizvodnji plina s ovog područja te da će pozitivno utjecati na sigurniju opskrbu naših potrošača. Osim toga, ovo vrijedno ulaganje u skladu je s našom strategijom fokusiranja na obnovu rezervi te daljnje istraživačke aktivnosti u Hrvatskoj za što ćemo samo u ovoj godini uložiti gotovo milijardu kuna“, naglasio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Komentirajte prvi

New Report

Close