Ina ostaje bez 140 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 16. listopad 2013. u 09:52
Član NO-a MOL-a Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott/Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo financija odbilo žalbu na porezno rješenje.

Žalba koju je Ina ljetos uputila Ministarstvu financija na porezno rješenje Ureda za velike porezne obveznike Porezne uprave o financijskoj obvezi naftne kompanije u visini od 140 milijuna kuna, odbijena je i država pokreće ovršni postupak u Ini, saznaje Poslovni dnevnik.

Službeno, potvrdu ove informacije jučer nije dala nijedna strana u postupku. Iz Ine se tek neslužbeno doznaje da u toj kompaniji nisu formalno zaprimili nikakvo rješenje iz spomenutog slučaja, te da je po njihovim saznanjima postupak još uvijek u tijeku. Podsjećamo, radilo se o rješenju koje je Porezna uprava donijela u srpnju nakon obavljenog nadzora poreza na dobit i PDV-a za 2008. i 2009. godinu. Ina se na to rješenje žalila, osporavajući nalaz poreznika tvrdnjama kako se radilo o drugačijem postupku obračuna poreza u rafinerijskoj tehnološkoj proizvodnji.

No, pored same žalbe Ine i prisilne naplate spomenutog dugovanja državi, Ina je ovih dana, kako saznajemo, i dodatno pod nadzorom porezne inspekcije. Premda više izvora u Ini tvrdi kako su inspekcijska češljanja njihovih poslovnih knjiga redovita pojava, te kako to nije ništa neuobičajeno, posebice od kada je aktivan Ured za velike porezne obveznike, iz redova bliskih poreznicima saznaje se kako ovako temeljita fiskalna kontrola još nije provedena.

Posebno se ovog puta, tvrde naši izvori, u fokusu analize u Ini nalaze njihovi podaci i ugovori vezani uz poslove nabave nafte. Ministarstvo financija analize tog segmenta poteže kako bi se utvrdilo nabavlja li se u Ini od mađarskog Molao po cijenama koje nisu najpovoljnije i time državi proizvodi gubitike. Dodatno se, tvrde naši sugovornici, proučava i gubitke koje se ostvaruje na preradi nafte i uspoređuje s međunarodnim standardima i prosjecima koje u tom području ostvaruju slične kompanije u široj regiji. Uzgred, država i Mol ponovno bi za pregovarački stol trebali sjesti kroz deset dana, 25. listopada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo koja inspekcija da dođe u INA-u mogla bi ODMAH ZATVORITI CIJELU FIRMU!!!!!
Toliko o poštivanju zakona u INA-i!![emo_smijeh]

New Report

Close