Iločki podrumi zvijezda 1. nacionalnog ocjenjivanja vina “Vina Croatia”

Autor: Božica Babić , 27. studeni 2015. u 15:42
Foto:

Kutjevački Traminac ledena berba 2011 i Krauthakerski Zelenac ibb 2009 ponijeli su titulu velikog zlata, a na prvom nacionalnom ocjenjivanju podijeljena je još 51 zlatna medalja i 29 srebrnih u sedam kategorija.

Graševina vrhunska 2014 (Iločki podrumi), Traminac vrhunski 2014 (Iločki podrumi), Traminac ledena berba 2011 (Kutjevo), Ledeno vino 2012 (Vina Đurinski), Pomet 2011 (Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik) i Vuglec – prirodno pjenušavo vino 2013 (Vuglec breg), šampioni su Prvog nacionalnog ocjenjivanja vina, „Vina Croatia“, koje je pokrenulo Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori s ciljem promocije domaćih vina, ali i jačanja konkurentnosti proizvoda vina na tržištu.

Kutjevački Traminac ledena berba 2011 i Krauthakerski Zelenac ibb 2009 ponijeli su titulu velikog zlata, a na prvom nacionalnom ocjenjivanju podijeljena je još 51 zlatna medalja i 29 srebrnih u sedam kategorija. Na prvo nacionalno ocjenjivanje vina prijavile su se 64 vinarije, a ukupno je ocijenjena 201 etiketa.

"Zahvaljujući ocjenjivanju, očekujemo brže i bolje brendiranje vinskih kapljica Lijepe naše i na međunarodnoj pozornici. Ocjenjivanje ima i međunarodnu dimenziju jer su u kušanje, uz naše ocjenjivače, većim brojem bili uključeni i inozemni stručnjaci degustatori – renomirani enolozi, sommelieri i vinski trgovci, što je višestruka prednost.," naglasio je na dodjeli priznanja potpredsjednik HGK-a Želimir Kramarić. Pri izboru inozemnih ocjenjivača pazilo se da se pozovu primarno oni iz zemalja za koje se smatra da su za nas najzanimljivije kao vinska, ali i turistička tržišta, kazao je Kramarić. Uključivanjem inozemnih ocjenjivača, naglasio je, dobiva se vrijedna informacija o tome kako svijet reagira na hrvatska vina.

"Time se relevantni vanjski krugovi upoznaju s našim vinima na njihovu izvoru, što je bitno jer su dojmovi jači, a onda je velika i vjerojatnost da se iz tih strukovnih krugova na tržištima s kojih dolaze širi konkretna priča o našoj vrhunskoj kapljici i eno-gastronomiji“, uvjeren je potpredsjednik Komore.

Hrvatska vina ocjenjivalo je povjerenstvo sastavljeno od deset inozemnih sudaca iz Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije te pet domaćih. Korištena je klasična je metoda 100 bodova u skladu s pravilima organizacije International Organisation of Vine and Wine (OIV-a) i L’ Union Internacionale des Oenologues (UIOE-a).

Komentirajte prvi

New Report

Close